Поредна вечер на протести в София

Поредна вечер на протести в София

Поредна вечер на протести в София

Хиляди се събраха на днешния антиправителствен протест пред Президенството, който беше организиран в социалните мрежи по повод кадрите в интернет, на които се вижда упражняването на полицейски произвол от снощния протест. 

Шествието тази вечер тръгна от Орлов мост, като поетапно протестиращите блокираха движението по столичния булевард "Цар Освободител" като няколко минути останаха пред сградата на Народното събрание, скандирайки "Гешев е позор", "Оставка" и "Мафия". След това се насочиха към бул. "Дондуков", но изведнъж смениха маршрута си, минавайки през ул. "Ген. Йосиф Гурко" и освиркаха за кратко сградата на Министерството на вътрешните работи. След това множеството пристигна на Триъгълника на властта - разстоянието между Министерския съвет, Президентството и сградата на Народното събрание, а сградата на Министерския съвет беше обградена от плътен полицейски кордон. 

Присъстващи споделиха пред БНР, че са на протеста заради ниския стандарт на живот в страната. Това ги е извело на улицата - безработицата. Двама души дори отправиха призив към първите мъже в държавата - президента и премиера, да си подадат ръка в името на народа. 

Обстановката остана спокойна до към 21 часа, когато протестиращ хвърли бомбичка към кордона, което предизвика незабавна реакция от органите на реда. Полицаите с жилетки "Антиконфликт" бяха заменени с части на Жандармеритята. Кордонът стана по-плътен, а полицаите сложиха шлемове и щитове. Докато това се случваше, жена с фотоапарат се изкачи по фасадата на бившия Партиен дом на около 10 метра височина, застана на един от первазите над входа и направи няколко снимки на протеста. По-късно тя слезе безпрепятствено и не беше арестувана. През това време някои от протестиращите споделиха, че са излезли на протеста с искане за по-добро бъдеще за България и младите хора.

Протестиращи докараха нощно шкафче и поставиха в него имитации на банкноти и златни кюлчета, правейки алюзии с разпространени в близкото минало снимки, за които се твърдеше, че са от спалнята на премиера. 

Междувременно, протести имаше и в други градове в страната.

Протестът във Варна започна пред общината с искания за оставки. Малко по-късно тръгна и протестно шествие, което стигна до входа на Морската градина, премина по Булевард "Княз Борис Първи" и тръгна към Аспаруховия мост.

Над 200 души протестираха пред сградата на общината в Бургас с искане за оставка на правителството. По-късно проявата продължи с шествие по улиците на Бургас, като за кратко бе затворен за движение един от възловите булеварди.Те посочиха, че са излезли на улицата, провокирани от събитията в парк "Росенец" и допълниха, че подкрепят протестите в София. 

И в Русе също се събраха протестиращи, но организаторите се дистанцираха от всякакви политически сили. 

В Плевен за втора вечер голям брой граждани излязоха на протест с искане за оставка на правителството. Те преминаха в мирно шествие през Градската градина и стигнаха до Съдебната палата. Предимно млади хора с деца се събраха пред сградата на Областната администрация, като много от тях носеха българското знаме.

В Сливен около десетина души излязоха в подкрепа на протеста срещу правителството в София. Те се събраха на централния площад "Хаджи Димитър" около 19.30 часа. Протестът бе организиран в късния следобед в социалните мрежи, но по информация на БНР се очаква в следващите дни да бъде организиран нов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ