Президентът Плевнелиев връчва отличията „Джон Атанасов“

Президентът Плевнелиев връчва отличията „Джон Атанасов“

Президентът Плевнелиев връчва отличията „Джон Атанасов“

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес отличията „Джон Атанасов“ на млади български изследователи за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии, съобщи президентският прессекретариат.

По традиция церемонията по награждаването съвпада с рождението на известния учен от български произход д-р Джон Атанасов - създател на първия цифров електронен компютър АBC. През тази година 57 кандидати са подали документи за участие в конкурса в четири оспорвани категории.

Освен наградата „Джон Атанасов“, президентът ще връчи и учредените от 2012 г. грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст. С грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ ще бъдат отличени индивидуални и екипни проекти. Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ ще получат състезателите в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии.

Наградата на президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на високото отличие са ръководители във водещи изследователски институти и световни частни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ