България

Политика

|

Общество

|

Руски дипломат и български генерал разследвани за шпионаж

Руски дипломат и български генерал разследвани за шпионаж

Български генерал от запаса и руски дипломат са уличени в шпионаж в полза на Русия, стана ясно от съобщение на прокуратура и пост на главния прокурор Иван Гешев в Туитър. Тъй като единият от заподозрените се ползва с дипломатически имунитет, главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска.

Преди това главният прокурор съобщи първо в Туитър, че в  резултат от съвместна дейност на Спецпрокуратурата и ДАНС е образувано досъдебно производство за шпионаж.

 

 

По-късно от прокуратурата дадоха малко повече подробности. Според сайта на държавното обвинение е образувано  досъдебно производство за престъпление срещу България по смисъла на чл.105 от Наказателния кодекс, при което „български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна”. Българският участник в шпионската схема е бригаден генерал от запаса. Той е участвал в мисии зад граница, работил е в Министерството на отбраната и има достъп до чувствителна информация за ЕС и НАТО. Прокуратурата не огласи официално името му, но няколко медии съобщиха, че става въпрос за бригаден генерал Валентин Цанков, като се позоваха на свои, отлично информирани източници

Генералът е предавал секретна информация на съветник от посолството на Москва у нас с дипломатически имунитет, съобщават от Прокуратурата на Фейсбук страницата си.

Двамата са имали конспиративни срещи, на които са обменяли информация с карти-памет и с криптиращи устройства, като ползвали шифрограма за кодиране на съобщенията.

Участващият в схемата руски дипломат пък е седмият уличен само за последните две години. Всички преди него бяха изгонени от страната. Русия отговори с огледално експулсиране на наши дипломати. 

Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов ставало дума "за казуси отпреди години" и с днешното съобщение "Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване".

Началникът на кабинета на Кирил Петков, Лена Бориславова обаче съобщи на брифинг, че МВнР е привикало посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова по повод обявените разкрития от прокуратурата днес. Тя обаче е отказала да се яви лично и ще изпрати свой заместник. 

"Правителството е в течение на разследването за руския шппионаж в България. Премиерът координира лично с външно министерство и ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително преглеждаме и необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции", уточни Лена Бориславова.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ