Пуснаха модернизирания тунел „Витиня” в посока Варна (снимки)

Снимки: МРРБ

От днес тръбата на тунел „Витиня” на автомагистрала „Хемус” в посока Варна е отворена. Тунелът има модерен облик след реконструкцията. Той отговаря на най-високите стандарти за сигурност.

„Обновената тунелна тръба на „Витиня“ е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира тунела преди да бъде пуснат за движение.

В най-дългия, 1195-метров тунел в България, вече 15 вентилатора са свързани към автоматична система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с уникална система за пожарна безопасност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани чрез симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.

„Ремонтът се просрочи във времето, но искахме да съчетаем пускането на движението, заедно с това по мостовото съоръжение, което имаше сериозни проблеми от конструктивна гледна точка”, обясни регионалният министър и допълни, че целта е била осигуряването на сигурност и безопасност при експлоатация.

Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление. Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 броя осветителни тела.

Ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“, които ще започнат на 25 септември (понеделник), предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.

Ремонтните дейности на тунел „Витиня“ се изпълняват от „Автомагистрали” ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ