Радка Аргирова: Имаме данни, че "Омикрон" е в страната

Радка Аргирова: Имаме данни, че Омикрон е в страната

Радка Аргирова: Имаме данни, че "Омикрон" е в страната

Имаме данни, че "Омикрон" е в страната. Има съмнителни PCR-тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант, заяви в ефира на bTV проф. Радка Аргирова. 

Тя допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на "Омикрон". "Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина. Всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, но това вероятно ще се случи до дни", каза още Аргирова. 

Според нея, настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с "Омикрон", но те трябва да се спазват и да се контролира тяхното спазване. 

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи. "Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление", каза Аргирова. 

По думите ѝ, предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. "Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа", каза Аргирова. Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно. 

"Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа", каза Аргирова. Относно високата смъртност тя обясни, че начините да се спре този процес, е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги