Разчетена е черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29

Разчетена е черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29

Разчетена е черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29

Черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29 е разчетена, пилотът е загубил пространствена ориентация. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

"Резултатите са налице и потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения. Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения", заяви Панайотов.

Припомняме, че на 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, падна в морето по време на тактически учения „Шабла 2021". Издирването на черната кутия на изтребителя продължи 2 седмици като тя баша намерене на 70 метра дълбочина, но с повреда. Ето защо се наложи български екип да замине с черната кутия на падналия МиГ-29 до Русия, където тя трябваше да бъде разчетена.

Военният министър коментира и случая със смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев в "Чешнегирово". "През последните два-три дни, а и преди това, се сипят лъжи. Нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военна прокуратура. По тази причина нито МО, нито Военна полиция са могли да му повлияят - просто защото не са участвали в него. Предполагам, че обвиненията ще продължат, защото очевидно целта е да бъдем уязвени, без да имаме вина", посочи Панайотов. 

Той съобщи още, че тази сутрин на Летище София е пристигнал самолет с група от 22 афганистански и български граждани, които са евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София, след като преди това са били изтеглени от територията на Афганистан. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ