Рекордно потребление на ток по морските курорти

Рекордно потребление на ток по морските курорти

Скок на потреблението на ток заради жегите отчитат електроразпределителните дружества. Най-големите рекорди са по черноморските ни курорти, като  в Слънчев бряг и Несебър например потреблението на електроенергия е с близо 12 на сто повече, отколкото в най-пиковите дни на миналото лято.

Средният товар по мрежата в София и Западна България през първата седмица от август също се е повишил с 6 на сто спрямо последната седмица на юли. ЧЕЗ, която е обслужващо ЕРП за този район дори излезе с призив към всички потребители да пестят ток.

Скок на потреблението с 3 на сто е отчетен и в  Североизточна България също бе отчетен скок на потреблението с 3 на сто.

Обяснението за повишения разход е масовото използване на охладителни уреди през горещите дни. Общото електропотребление за страната вчера е достигнало 4840 мегаватчаса, като пикът е бил в 22:00 часа. Както и предсказаха синоптиците, горещата вълна, обхванала страната ни на 1 август, се оказа най-дългата това лято. Разхлаждане с валежи се очаква едва тази събота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ