Скрининг тест за 3-годишните, но не задължителен

Скрининг тест за 3-годишните, но не задължителен

Скрининг тест за 3-годишните, но не задължителен

Скрининг тест ще бъде въведен от тази есен и за 3-годишните в детските градини, но той няма да е задължителен, а ще е ориентир дали детето не изпитва известни затруднения и съответно се нуждае от повече внимание в обучението му. Това каза доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението към БАН пред bTV.

Тестовете ще съдържат 42 игрови ситуации, с които детето ще се забавлява и ще дава интересни отговори, според авторите. Такива скриниг изследвания са много разпространеи в САЩ и Европа, у нас - от края на 80-те години на миналия век, казва още Трифонова.

На всяка задача има няколко възможни отговора, установени след изследване с 6 хил. деца, разказа доц. Трифонова. Няма грешни отговори, просто някои от отговорите носят по-малко точки. Целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали използва бъдеще и минало време и т.н.

Тестовете няма да са задължителни, подчерта Васил Николов, председател на Инициативния комитет за иновативно и качествено образование. Всеки учител е в състояние сам да прецени готовността на едно дете. Тестовете са по желание на родителите и не трябва да будят притеснение. Те са замислени в помощ на онези родители, които подозират проблем в развитието на детето си и овладяването на информацията за света, поясни доц. Трифонова.

Важно е да се създаде добра среда за преодоляване на някои затруднения на детето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ