Смениха надзора на здравната каса

Смениха надзора на здравната каса

Смениха надзора на здравната каса

 Нов председател и нови представители на държавата в Надзорния съвет на здравната каса встъпиха от днес в длъжност. Д-р Михаил Христов става председател на НС на касата като заменя досегашния титуляр д-р Ваньо Шарков. Останалите двама нови членове на надзора са заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов и главният секретар на МЗ Стоян Стоянов. Те влизат на мястото на д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев. Ваньо Шарков и Бойко Пенков бяха заместиници на здравния министър Петър Москов във второто правителство на ГЕРБ. Промените в Наздорния съвет на касата са били одобрени от правителството, но не на редовно заседание. Решението е било взето на подпис.

Новите надзорници бяха въведени в длъжност лично от вицепремиера по социалните политики и служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, който отиде на заседание на Надзорния съвет, за да представи новите назначения. Той посочи, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 милиона лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 година.

„Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства“ – апелира министър Семерджиев.

„Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор“, каза още здравният министър. Стана ясно още, че утре, в министерството стартират и преговорите за подписване на Националния рамков договор за 2017 година страни, страни по които са  НЗОК и Българския лекарски съюз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ