Свинското на масата ни по-скъпо отпреди година

Свинското на масата ни по-скъпо отпреди година

Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете и изкуствено създадената паника на пазара. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му, поскъпването е започнало още през август 2019 г., когато беше и пикът на африканската чума по свинете.

„Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското”, поясни Владимир Иванов.

По данни на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се наблюдава стабилитет при цените в повече от 10-годишен период при основните хранителни продукти като захар, фасул, олио, брашно, ориз.

„Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини”, каза още Владимир Иванов.

Според него това е антиподът на ситуацията от 2018 г., когато на пазара е имало много евтини плодове, а цената на зеленчуците са били високи.

„Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС. В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници”, обобщи ситуацията Владимир Иванов.

По думите му, млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ