Тайната на успешния прием в британските първенци Оксфорд и Кеймбридж

Тайната на успешния прием в британските първенци Оксфорд и Кеймбридж

Тайната на успешния прием в британските първенци Оксфорд и Кеймбридж

Специализираният курс Оксбридж развенчава митовете и подготвя българските кандидати

Всяка година над 40 000 кандидати от цял свят влизат в съревнование за едва 7000 бакалавърски места в престижните университети Оксфорд и Кеймбридж, често наричани Оксбридж. Имената на най-старите и известни учебни заведения във Великобритания са синоним за високи стандарти, елитна диплома и гарантиран професионален успех. Сред възпитаниците са нобелови лауреати, известни политици, бизнесмени, учени, а челните позиции в световните образователни класации са очаквано техни вече десетилетия наред. Престижният статут обаче поражда колебания дори и в най-амбицираните кандидати за академичните гиганти.

Не приемат само олимпийци и гении

Една от най-големите заблуди е, че трябва задължително да имаш енциклопедични познания, за да учиш в Оксбридж. Стабилната академична основа е необходима на студентите, за да могат да се справят с интензитета, но далеч не е най-важният фактор за прием. "Не съм за там" е глупост. Ако искаш да пробваш – пробваш. Не приемат само олимпийци и гении!“, споделя Нина Димова, която в момента е студент по физика в Оксфорд.

Факт е, че влизането в Оксбридж не е лесна задача и сериозната подготовка е от съществено значение, но силната мотивация и дълготрайните лични интереси, като сертификати и участия в национални и международни състезания в избраната академична сфера, са водещи критерии при отсяването на най-подходящите кандидати по време на предварителните интервюта.

Качествената подготовка започва рано и минава през семинара Оксбридж

Много кандидати се отказват от шанса си за елитно образование в Оксбридж заради общата заблуда, че нямат нужната подготовка. Истината е, че ключът към успешния прием е отдадеността. Българските ученици имат реални шансове да бъдат приети, ако стартират със своята качествена подготовка още в първите години в гимназия и имат ясна представа в каква сфера биха искали да се развиват. Неслучайно в страната ни има два изпитни центъра, а от няколко години специализираният семинар Оксбридж помага на кандидатите да изградят своята образователна стратегия. Разделен на два модула - безплатен през първия ден и платен през втория – курсът предоставя информация за особеностите на двата университета, разликите между специалностите и отделните колежи, изискванията, сроковете и предпоставките за прием. Освен отговори на всички техни въпроси, участниците получават и персонален план за действие, практически съвети и неочаквани теми за интервю, примери за добро мотивационно писмо и полезни материали.

[[{"fid":"378743","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":300,"width":300,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]Снимка: Личен архив

Полина Жечева, дългогодишен образователен консултант и треньор по кариерна ориентация. Води специализирания семинар Оксбридж и е помогнала на десетки български кандидати за успешния прием в двата най-престижни британски университета.

- Г-жо Жечева, каква е важността на университетите като Оксфорд и Кеймбридж?

- Двата университета възпитават и насърчават мислещите, критичните, смелите, умните, трудолюбиви и желаещите да се учат хора. Това е профилът на техните възпитаници и той развенчава стереотипа и възприятието на повечето хора, че се толерират хората от средната и висшата класа, определяни често като сноби. Бих казала, че са светлината в тунела на науката и именно заради това завършилите Оксбридж са толкова търсени сред работодателите.

- Коя е най-интересната ситуация, с която сте се сблъсквали в дългогодишната си практика?

- Всеки знае, че е трудно да влезеш в Оксбридж, като дори и най-силните кандидати не могат да са напълно сигурни в изхода от кандидатстването. Преди години при мен дойдоха трима приятели. Бяха решили, че „заедно ще ходят в Кеймбридж“. Първата ми реакция беше да се засмея и да си помисля колко симпатично се изказаха, все едно са решили да се запишат и да "ходят" заедно на летен курс... Обаче и тримата ги приеха, записаха се и наистина отидоха в University of Cambridge.

[[{"fid":"378675","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":573,"width":804,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Източник:  Unsplash.com

- Какво е най-ценното нещо, с което си тръгват участниците в курса Оксбридж?

- Бих казала, че най-ценното, което получават курсистите, е реалната представа, един по-бистър поглед над нещата и конкретика за сроковете, кандидатстването, изискванията и дори цената на обучението. В края на курса участниците си тръгват с изготвена стратегия за цялостния процес по кандидатстването и си спестяват изненадите по пътя. В практиката си съм срещала различни кандидати - както такива, които се подценяват, така и такива, които имат сравнително нисък успех, но много държат поне да опитат. В съзнанието на българския кандидат битуват тези две твърди крайности - че не сме достатъчно подготвени, добри и квалифицирани или обратното - че винаги си струва да се опита. Незнанието дава фалшиви надежди, които са лоши съветници през последните две години от средното образование.

- Какъв е профилът на идеалния кандидат за Оксбридж?

- "Идеален кандидат" е доста мъгляво понятие. Въпросът е да е достатъчно добър - да показва интерес и познания, любопитство в сферата, в която иска да кандидатства, работа в тази посока. Важно е и самият кандидат да буди интерес у хората, разглеждащи кандидатурите. Разсъждаващият, критичен, любопитен, ненаситен в трупането на знания кандидат, безстрашният кандидат - този, който не се притеснява да намери решението на непознат въпрос с наличните си познания, готовият да води диалог, да чуе насоки, да се труди денонощно, да жертва свободното си време - това се доближава много до образа на идеалния кандидат.

Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
След срещата в парламента: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян