"Продължаваме промяната" отчете 100 дни управление с декларация в парламента

Продължаваме промяната отчете 100 дни управление с декларация в парламента

"Продължаваме промяната" отчете 100 дни управление с декларация в парламента

"Сто дни управление – сто кризи, сто стъпки към промяната." - така обобщиха в декларация направеното до момента в управлението на страната от ПГ "Продължаваме промяната", прочетена от трибуната от Цветелина Заркин. 

"Защитихме българските домакинства от рязкото покачване на цените на електроенергията, след това спешно приехме промени в КЕВР, за да може да имаме регулатор, който наистина работи в интерес на българските граждани, създадохме механизъм за помощ на българския бизнес. Наложи се да направим промени и в "Булгаргаз", за да сме сигурни, че повече няма да се извършват съмнителни сделки", изброи Заркин.

По думите й, промяната е дългоочаквана и спешна, но трябва да се признае, че тя изисква време – "време, което мъдрото българско общество ще ни даде".

"Показахме за пръв път в последните 12 години, че България може да бъде лидер в процеса по разширяване на ЕС, което е стратегически важно за България и за националния ни интерес. Приехме на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които ще закрием "заченатите в грях" специализирани съд и прокуратура, превърнали се в бухалка срещу българските граждани. Изградихме нов модел за реакция спрямо кризата с короновируса, което позволи да се справим с вълната от "Омикрон", каза още депутатът. 

В декларацията се посочва, че въпреки яростната съпротива на опозицията е бил приет бюджет, който за пръв път от години залага на сериозни капиталови инвестиции, които да извадят България от олигархичното блато.

"Изградихме огромна по своя мащаб система, която посрещна безпрецедентната бежанска вълна от Украйна като подсигурихме подслона и прехраната на десетки хиляди бягащи от войната. С това предотвратяваме потенциалния хаос", каза Заркин, цитирана от БТА. 

Предприехме действия срещу възможността от шоково покачване на цените на хлебните изделия – изкупувайки зърно и пшеница за Държавния резерв, добави тя. "Подсигурихме и доставките на гориво в една наистина тежка обстановка, в която станахме свидетели на хибридна атака с разпространението на фалшиви новини, част от които подкрепени от представители на опозицията. Защитаваме българския интерес с предложение към Европейския съюз да закупуваме природен газ като един общ субект, което ще ни позволи да договорим по-добри цени. Активизирахме действията по довършването на интерконектора с Гърция, чието изграждане бе отлагано 10 години", посочи депутатът.

В декларацията си "Продължаваме промяната" отчита и преработения План за възстановяване и устойчивост. "Изготвения от нас план осигурява възможност за реални инвестиции и по-пълноценно и ефективно усвояване на предвидените средства, се посочва в декларацията. В нея се изтъква, че всички решения се взимат прозрачно и при нулева толерантност към корупцията", добави Заркин. 

Декларацията стана причина за серия от процедури по начина на водене от страна на народни представители от ГЕРБ, които настояха председателят на парламента Никола Минчев да се намесва, когато от трибуната се говорят неистини. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ