8 организации изпратиха писмо до Европейския парламент за скандалите в България

8 организации изпратиха писмо до Европейския парламент за скандалите в България

8 организации изпратиха писмо до Европейския парламент за скандалите в България

Осем експертни организации, работещи в областта на правата на човека и съдебната реформа, изпратиха писмо до Комисията по човешки права, правосъдие и вътрешни работи и Антикорупционната група в Европейския парламент.

Аудиозаписи с министър-председателя Бойко Борисов, последният, от които е от днес, мобилната комуникация между бившия финансов министър Владислав Горанов и обвиняемия Васил Божков, разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ са част от случаите, предаде БНТ.

В писмото става дума и за прокуратурата, която според правните организации недопустимо се намесва в политическия живот на страната, погазва основни принципи на правовата държава. Причината - нейната нереформираност и безнаказаността и безотчетността на главния прокурор.

„Злоупотребата с власт от страна на прокурори и полицейски органи, репресиите срещу критични към властта граждани, собственици на медии и бизнеси, предлаганите дискриминационни и непропорционални ограничения на неправителствения сектор в страната, политическите изказвания на настоящия, а и на предишните главни прокурори и тяхната недопустима намеса в политическия живот на страна, са причината да поискаме изслушване в комисията LIBE, на което да Ви запознаем подробно със ситуацията в България", пишат представителите на осемте неправителствени организации до Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Организациите, подписали писмото, са Антикорупционен фонд, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзински комитет, Програма достъп до информация, Институт за пазарна икономика, Инициатива правосъдие за всеки и Център за мониторинг на правосъдието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ