97 технологични гиганти срещу Тръмп заради имигрантите

97 технологични гиганти срещу Тръмп заради имигрантите

97 компании от Силиконовата долина подписаха официален документ в подкрепа на правосъдието срещу антиимигрантския указ на Доналд Тръмп, съобщават информационните агенции.

Технологичните гиганти са депозирали в съда amicus curiae – експертно заключение на трета страна, в подкрепа на щатите Вашингтон и Минесота по делото им срещу забраната на Доналд Тръмп за достъп на гражданите от 7 мюсюлмански страни в САЩ.

Сред 97-те подписали са Apple, Dropbox, Facebook, Google, Kickstarter, Microsoft, Netflix, Pinterest, Spotify, Twitter, Uber, фондация Wikimedia. Забелязва се отсъствието обаче на компании като HP и Yahoo. Amazon, която също не е подписала, присъства обаче в жалбата, депозирана от щата Вашингтон.

„Имигрантите са в основата на най-големите открития, направени от нашата нация и са създали най-емблематичните и иновативни компании у нас“, се казва в изявлението на технологичните гиганти. Америка трябва да се предпазва от тероризма, но и да спазва фундаменталните си ангажименти към имигрантите.

Изпълнителнят директор на Uber Травис Каланик обяви миналата седмица, че напуска поста на съветник на Тръмп, след като потребителите на услугата започнаха бойкот.

Антиимигрантският декрет на Тръмп засяга най-силно компаниите за високи технологии – чужденците в Сан Франциско са 37% срещу 13% средно в САЩ.

Служители на Google и Comcast излязоха на спонтанни митинги срещу указа. Беше създаден и фонд с около 4 млн. долара, предназначен за 4 организации, защитаващи правата на имигрантите. Извън многобройните инициативи няколко знакови лица – като Марк Цукърбърг, Джак Дорси, Сатия Надела и Рийд Хестингс, публично се противопоставиха на Тръмп. Тим Кук и Джеф Безос пък пуснаха специални писма до служителите си.

Администрацията на Белия дом пък казва в мотивите си до апелативния съд на Сан Франциско, че указът е „законно упражняване на власт“ от президента и че решението на федералния съдия от Сиатъл да блокира мерките на цялата територия на САЩ има „прекомерен обхват“. Изслушването в Сан Франциско е днес.

На фона на все по-голямата съпротива президентът Доналд Тръмп обвини медиите, че не отразяват правилно екстремистките нападения, предаде Асошиейтед прес.

"Тръмп, който направи безпощадните критики към медиите отличителен знак на своето президентство, не обясни защо смята, че новинарските издания омаловажават атаките", коментира "Вашингтон пост".

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че според Тръмп "протестите се преувеличават, а нападение или осуетено нападение не се отразява по същия начин". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ