АБВ предлага пълна ревизия и закриване на Държавната петролна компания

АБВ предлага пълна ревизия и закриване на Държавната петролна компания

АБВ предлага пълна ревизия и закриване на Държавната петролна компания

АБВ предлага пълна ревизия и закриване на Държавната петролна компания. Това заяви лидерът на партията Румен Петков, цитиран от Агенция "Фокус". Предложението ще бъде внесено в Народното събрание от депутата Владимир Маринов. 

Румен Петков подчерта, че за 2021 г. Държавната петролна компания е усвоила 50 млн. лв. бюджет без никакъв резултат за държавата. Той уточни, че предвидените средства за следващите две години са по 30 млн. лв. 

"Идеята складовете на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" да се прехвърлят към Държавната петролна компания е неосъществена. Шумно прокламираната идея от Владислав Горанов и Емил Караниколов да се започне изграждането на 100 държавни бензиностанции е гнусна лъжа. Няма никаква стъпка в тази посока", посочи лидерът на АБВ. Той припомни, че от партията се обявиха и против първоначалната идея за разкриване на подобна държавна компания.  

По думите на Румен Петков, Държавната петролна компания е "цирей за българската икономика". "Не знам защо на икономическия министър му трябваха два месеца, за да съзре, че това е уродливо явление в икономиката на България. Нещо повече – трошащо много милиони на българските граждани и то без никакъв резултат", добави лидерът на АБВ. 

Припомняме, че в края на миналата седмица служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че Държавната петролна компания трябва да бъде закрита, тъй като според него, тя не успявала да се справи със задачата си да управлява Държавния резерв, през който изтичат пари. Служебният министър също така смята, че резервът трябва да се назначи цялостна ревизия. Той сподели вижданията си по време на открита дискусия "Властта говори! Открито".

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Трябва да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват, да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво", обясни тогава икономическият министър Кирил Петков.

Държавната петролна компания бе създадена през март 2021 г., като в момента неин изпълнителен директор е Паун Илчев – бивш шеф на Българския институт по метрология. Неин принципал е министърът на икономиката и по план тя трябваше освен да управлява държавния резерв от горива, също така да оперира над 100 бензиностанции, за да повиши конкуренцията на пазара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ