Администрацията на Тръмп вдига митата върху китайски внос в САЩ от 10 на 25%

Администрацията на Тръмп вдига митата върху китайски внос в САЩ от 10 на 25%

Администрацията на Тръмп вдига митата върху китайски внос в САЩ от 10 на 25%

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, предадоха световните агенции, като се позоваха на нейни представители.

Тръмп е натоварил американския постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър със задачата да проучи тази възможност. Целта е "да бъде насърчен Китай да промени поведението си", каза един от цитираните сътрудници на Лайтхайзър, цитиран от Франс прес.

Агенцията припомня, че президентът на САЩ обвинява Китай в "нелоялни практики" и "кражба на интелектуална собственост". Тръмп настоява азиатският гигант да се откаже от тези практики, да намали американския дефицит в двустранната търговия, който възлиза на 200 милиарда долара, и да отвори повече своя пазар.     

Цитираните представители на американската администрация заявиха, че не са видели Китай да е предприел действия, за да отговори на тези искания. "Вместо да променят поведението си, (китайците) въведоха ответни мерки", засягащи американски внос за 34 милиарда долара, отбелязаха те и подчертаха, че Тръмп ще остане твърд, "за да издейства резултати".

Периодът за публично обсъждане на повишаването на митата ще бъде удължен от 30 август до 5 септември, уточниха представители на администрацията на Тръмп, цитирани от ДПА.

На 6 юли САЩ въведоха мита върху китайски внос за 34 милиарда долара. Китай отговори с реципрочна мярка върху вноса на американски стоки, припомня Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ