Адвокатите вече ще могат да стават управители в търговски дружества

Адвокатите вече ще могат да стават управители в търговски дружества

Адвокатите вече ще могат да стават управители в търговски дружества

Адвокатите вече ще могат да стават управители в търговски дружества, както и изпълнителни директори в акционерни дружества. Това решиха депутатите, които одобриха единодушно с 86 гласа "за" на първо четене промените в Закона за адвокатурата, внесени от Иглика Събева от ГЕРБ. 

С промените закона се дава възможност още на адвокатите да упражняват професията си самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползва от данъчния режим по Закона за корпоративно подоходно облагане. Тази промяна е продиктувана както от предложените с този законопроект промени, така и от развитието на обществените отношения и уеднаквяване на разпоредбите на Закона за адвокатурата със съществуващата уредба в голяма част от държавите от Европейския съюз.

"Това е един дългоочакван законопроект. Адовкатите са хора, които знаят да ръководят и спазват законовите процедури", коментира Филип Попов от БСП. 

От своя страна зам.-председателят на правната комисия Кристиян Митев определи промените в закона като крачка в посока на една по-мащабна реформа в адвокатурата. Според него в следващия парламент дори би трябвало да се приемане нов Закон за адвокатурата.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ