Албания поиска военна база на САЩ на своя територия

Албания поиска военна база на САЩ на своя територия

Албания поиска военна база на САЩ на своя територия

Албания иска американска военна база на своя територия, за да се противопостави на влиянието на Русия, заяви във Вашингтон албанският военен министър Олта Джачка, цитирана от Франс прес.

"Мисля, че трябва да изпратим силно послание: че Западните Балканите са регион, ориентиран към Запада, и че споделяме и ще пазим едни и същи принципи и ценности“, каза министърката, която се срещна в Пентагона с държавния секретар по отбраната Джим Матис.

Смятаме, че е време САЩ да установят присъствие в Албания. Присъствието на САЩ и НАТО ще бъде много ясна демонстрация, че регионът не е забравен от съюзниците си“, отбеляза тя.

Албания предлага САЩ да изградят на двустранен принцип или в рамките на НАТО морска база на Адриатическо море.

По думите на Олта Джачка Албания е загрижена от увеличаващите се заплахи и е важно НАТО и САЩ да придадат малко по-голямо значение на ставащото в региона.

Сред заплахите, които тревожат Тирана, военният министър посочи Русия, която „се опитва да увеличи влиянието си и нейните дестабилизиращи действия чрез секретните служби, чрез инвестиции или пропаганда“, но и Китай, Иран и „дори Турция“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ