Арестът на Борисов е незаконен, реши Софийският районен съд

Арестът на Борисов е незаконен, реши Софийският районен съд

Арестът на Борисов е незаконен, реши Софийският районен съд

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов в средата на март е незаконен, реши Софийският районен съд на първа инстанция. Според съда Главната дирекция "Национална полиция" трябва да плати на Борисов 310 лева заради разходите, които е направил по делото. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. Делото днес бе по жалбата, внесена от адвоката на Борисов Менко Менков срещу задържането вечерта на 17 март на бившия премиер, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Ден по-късно тримата бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения.

В решението си днес съдия Николай Урумов посочи, че МВР е компетентен орган за издаването на заповедта за задържане, но липсват задължителни реквизити, както и годни данни за извършено престъпление. Той прави и анализ на досъдебдното производство като отчита факта, че първи свидетел по него, дал показания е премиерът Кирил Петков. Съдия Урумов определя тези показания като "съмнения, които не са подкрепени с факти да е налице вероятност за тяхното извършване". В резюме, показанията на премиера гласят, че е провел среща с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, пред която споделил загриженост, че българската прокуратура не действа адекватно и изразил притеснения, че има вероятност Бойко Борисов и други споменати в доклад на АДФИ лица, "при положение че получат достъп до него, потенциално да повлияят на обективното разследване като затруднят разкриването на истината чрез потенциално унищожаване или укриване на вещи и документи, включително и оказване на влияние върху свидетели". Съдът отбелязва също, че по време на претърсването на дома на Борисов не са намерени никакви, свързани с образуваното производство доказателства, което е в подкрепа на тезата, че не е трябвало да се стига до задържане.

За сведенията по линия на Васил Божков по този случай съдът реши, че няма яснота по какъв начин са постъпили, защото не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизлеяние в отговор на въпроси, поставени му неизвестно от кого. В решението се днес съдът взе отношение и по прословутите снимки и клипове на чекмеджетата с пачки и кюлчета от вилата в "Бояна", като отбеляза, че те не са били проверявани за автентичност. Не може да се прави обосновано предположение за съпричастност на дадено лице към определено престъпление само на базата на медийни публикации, изрезки от вестници и статии в електронни медии няма доказателствена стойност в наказателното производство в този случай, обяви съдия Урумов.

Преди решението на съда днес адвокатът му изтъкна, че няма посочени конкретни факти в основанията за задържането. Юрисконсултите на Националната полиция от своя страна твърдят, че в заповедта е цитирано досъдебното производство, където фактите и обстоятелствата са посочени.

"Едно от основанията, сочени от юрисконсултите на ГДНП е, че задържането е било задължително с оглед г-н Борисов да не пречи на провеждането на разследването, на действията по разследването. В периода предхождащ неговото задържане и съпътстващ неговото задържане са извършени действия по разследването от некомпетентен орган. Т.е. тези действия поначало нямат доказателствена стойност. И категорично не се е налагало неговото задържане", каза за БНТ Станислава Каракушева, адвокат на Бойко Борисов.

Самият Борисов, след произнасянето по делото днес написа във фейсбук: "Благодаря на българския съд! Няма никой над закона!"

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ