Арестът на Бойко Борисов и реакциите на основните политически сили (обобщена)

Арестът на Бойко Борисов и реакциите на основните политически сили (обобщена)

Арестът на Бойко Борисов и реакциите на основните политически сили (обобщена)

Всички парламентарно представени политически партии реагираха на ареста на бившия министър председател Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и на Севдалина Арнаудова, бивш ръководител на правителствената информационна служба.

 „Никой не е над закона в България. Това показа акцията на МВР снощи. Самият аз бях разпитван и дадох своите показания. В момента текат проверки от Европрокуратурата. Но къде е българската прокуратура и дали ще застане на страната на българския народ - ще видим в следващите дни", заяви премиерът Кирил Петков във видео, разпространено от пресцентъра на МС. "Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх към недосегаемите България наистина може да се промени", подчерта министър председателят.

„Няма прикриване на един обществено значим казус с друг. Арестът е знак за нулева толерантност към корупцията”, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев още преди началото на днешното пленарно заседание

„Законът трябва да бъде спазван от всички”, коментира в кулоарите на парламента депутатът Настимир Ананиев.

Коалиционният партньор на ГЕРБ, СДС излезе с позиция. „Категорично осъждаме начина на действие на МВР при ареста на лидера на опозицията снощи! Тези методи напомнят на мракобесните времена след 9 септември, на уж забравеното време на комунистическите прийоми”, се казва в нея . "СДС, като най-старата дясна демократична партия, която беше създадена в името на разграждането на тоталитарната система, ще продължава да отстоява постиженията на европейска България и ще се противопоставя на всички опити за реставрация на тъмното комунистическо минало", се посочва още в становището на партията.

„Лицемерие е човек, който доказано е нарушител на Конституцията, да говори, че никой не е над закона”, отбеляза пък председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента. Той отказа да коментира снощното задържане на лидера на ГЕРБ под предлог, че не разполага с факти, като се ограничи само с коментара, че сме свидетели на „пълзящ фашизъм в страната с тази полицейщина“.  

„ДПС няма да бъде адвокат на г-н Борисов, но ще защитава всеки, срещу който има упражнена репресия, полицейщина и той е преследван не по закон. За нас не са празни думи, че всеки е невинен до доказване на противното”, заяви от името на партията нейният заместник председател Йордан Цонев. Според него обаче, нарушаването на закона и полицейщината, е започнало с  управлението на ГЕРБ, когато органите на държавата са били превърнати в "бухалки" срещу бизнеса и обикновените граждани и са били превърнати в инструмент за печелене на избори.

"БСП ще продължи да бъде гарант за отстояването на демокрацията в държавата и в това управлението да не се изкушава пред каквито и да е нетрадиционни практики от близкото минало. Българските граждани да са спокойни, че всеки един български лев ще бъде харчен прозрачно и честно", обяви Георги Свиленски, председател на Парламентарната група "БСП за България". Левицата е последователна в борбата с корупцията през последните 5-6 години, се посочва още в официалното изявление на Свиленски от името на партията. "С новото правителство България ясно е заявила, че корупцията няма да бъде толерирана, и че ще бъде цел номер едно. ", гласи още то. Самият Свиленски припомни, че са внесени над 17 сигнала в прокуратурата за  корупционни схеми по време на управлението на Борисов, и над 12 са сигналите към европейски институции.

 „Научих от медиите за ареста на Бойко Борисов“, заяви пред журналисти Тошко Йорданов, лидер на парламентарната група на „Има такъв народ“. По думите му той не е разполагал с информация предварително какво ще се случи. „Не съм прокурор и нямам представа какво ще се случи оттук нататък“, заключи Йорданов, като успокои, че кабинетът не е застрашен от тази ситуация.

Малко по-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира акцията на МВР във Фейсбук. „Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто. Бойко Борисов? Дълга история с много въпроси и малко отговори. Е, време е вече да разберем", написа той.

„Моят призив към главния прокурор Иван Гешев е да си подаде оставката, за да осигури възможност на колегите си от прокуратура да докажат, че ще работят само по закон – да няма политически залитания нито в едната, нито в другата посока”, каза Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“. По думите му това е наложително заради подкрепата на ГЕРБ за Иван Гешев. Иванов окачестви снощните действия на МВР като напълно „нормална практика, когато има процесуална необходимост за нея”. Все пак призна, че засега не се знае дали е имало основания за такава. „Не видях целенасочена репресия“, категоричен е лидерът на „Демократична България”.

"Българският народ очакваше тази акция с години. Ако сме започнали с Борисов, трябва да продължим до последния човек, който е участвал в политическа корупция в държавата, щом сме сигурни, има такива доказателства. След това всеки да доказва в съда невинността си”, е позицията на Костадин Костадинов, лидер на Партия „Възраждане” по повод  снощните арести на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и на бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ