Асен Василев: Газът няма да поскъпне с 35% от май, може и да поевтинее

Асен Василев: Газът няма да поскъпне с 35% от май, може и да поевтинее

Няма да има скок от 35% на цената на газа от май. Може и намаление да има. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по отношение на спирането на руските доставки на природен газ за България.

„Бяхме подготвени за тази криза. Равносметката към момента е, че Русия от няколко дни не подава газ към България, а ние не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария и няма спиране на потреблението на газ и към момента няма поскъпване на цените, нито за битовите нито за бизнес потребителите“, каза той.

Василев заяви, че на 5 май в София се събира координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Европейската комисия Украйна, Турция, Азербайджан, Италия.

„Той първо ще изработи обща стратегия как нашата газопреносна система да се използва не само за България, а и да захрани целия регион с газ. След което ще се обсъдят общите покупки на газ, които ще направят така, че не само да има покупки на газ, но и те да бъдат на същите или на по-ниски цени“, коментира вицепремиерът.

„Похарчихме 3 млрд. лева за тръбата „Турски поток“, но няма отклонение за Видин, няма отклонение за нито един български град в Северозападна България? Защо? Трябва да зададете този въпрос на г-н Борисов“, добави още вицепремиерът.

Той заяви, че на база на договорите, които има в момента „Булгаргаз“, цената на газа през май може дори да поевтинее.

„Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”, каза Василев.

„Даже да отидем на пазарни цени, каквито са на борсата в Холандия, най-голямото поскъпване ще е под 10%. Ако се махнем от пазарните цени и си отпушим азерския договор, така че да започне да действа не от 1 юли, а от 1 юни, нещата стават съвсем различни“, добави той.

Според вицепремиера, ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%.

Василев коментира и отношенията между Президентството и правителството, които според него били на най-ниската точка, на които някога са били.

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес", допълни Василев.

„Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце", каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ