Атанас Атанасов: Президентът Радев трябва да разбере, че не е патрон на това правителство

Атанас Атанасов: Президентът Радев трябва да разбере, че не е патрон на това правителство

Атанас Атанасов: Президентът Радев трябва да разбере, че не е патрон на това правителство

Изпратихме тежка политическа година - два неуспешни парламента, накрая беше създадено мнозинство и излъчено правителство, което май няма да има 100 дни да се подреди, защото го започнаха от първия ден. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на НС и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Кризите и напреженията в различните сфери очакват своите решения. Сигурен съм, че има капацитет това да се случи“, коментира Атанасов.

„Основните фигури в политическия живот днес обаче трябва да разберат, че имаме нова ситуация, Президентът Радев трябва да разбере, че не той патрон на правителството. Това е редовно правителство, излъчено от парламента. Стефан Янев трябва да разбере, че вече е военен министър в редовно правителство, а не е премиер със собствено мнение. Бойко Рашков трябва да разбере, че е само министър на вътрешните работи. И всички накрая трябва да разберат, че новият премиер се казва Кирил Петков и че има четворна коалиция с политически антиподи в нея“, добави той.

По думите му страната има нужда от политическа стабилност, която е дошла с този парламент и излъченото правителство.

„Когато казвам, че всеки трябва да разбере къде му е мястото, включвам и мандатоносителят, който носи най-голямата отговорност за случващото се днес в страната. Аз много им симпатизирам на тези млади и образовани хора в „Продължаваме промяната“, но те трябва да разберат своята отговорност“, каза още Атанасов.

Той смята, че е наложително да се създаде механизъм на някакъв тип коалиционен съвет, който да обсъжда предизвикателствата пред страната, за да не се допуска „Борисов и хората му от ГЕРБ да вбиват клинове“.

Той обвини бившите управляващи от ГЕРБ, които 12 години не са завършили газовата връзка с Гърция, а са потърсили сметка на енергийният министър Александър Николов за забавянето, след като той заема поста от 20 дни.

„За тези 30 години демокрация политическата сила, която най-сериозно обслужваше руските интереси в България, е ГЕРБ. За една година беше прокаран руския поток, за да може руснаците да прекарат газ на приятелите си в Сърбия“, каза той, като добави, че България е платила тръбопровода на наша територия, въпреки че нямаме никакъв интерес от това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ