Байдън печели Мичиган, нуждае се само от 6 електорални гласа за да стане президент

 Байдън печели Мичиган, нуждае се само от 6 електорални гласа за да стане президент

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън печели вота в щата Мичиган, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С победата си Байдън получава още 16 електори в избирателната колегия, която ще определи следващия президент на САЩ, като с това продължава да разрушава стената от подкрепа за настоящия президент Доналд Тръмп в така наречения "Ръждив пояс", която му помогна да спечели изборите преди четири години.

Обратът в предпочитанията на избирателите от Републиканската към Демократическата партия в този район е голям удар за Тръмп, чиито победи в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания през 2016 г. го изпратиха в Белия дом. Байдън спечели вота и в Уисконсин, докато резултатите в Пенсилвания още не са известни.

С победата в Мичиган Байдън си осигурява 264 гласа в избирателната колегия, с шест по-малко от необходимите 270 за победа в президентските избори. Засега Тръмп може да разчита на 214 гласа.

Невада, която излъчва шестима електори, е един от щатите, където Хилари Клинтън спечели през 2016 г. и все още резултатите не са обявени.

Кампанията на Байдън в Мичиган се фокусира особено върху черните избиратели в Детройт, които не подкрепиха Клинтън толкова масово през 2016 г., колкото Барак Обама при предишните две президентски кампании.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ