Байдън с нови победи на първичните избори в САЩ, Сандърс е под натиск да се откаже от надпреварата

 Байдън с нови победи на първичните избори в САЩ, Сандърс е под натиск да се откаже от надпреварата

Байдън с нови победи на първичните избори в САЩ, Сандърс е под натиск да се откаже от надпреварата

Джо Байдън постигна убедителна победа на първичните избори в щатите Флорида, Илинойс и Аризона, увеличавайки преднината си за номинацията на Демократическата партия в САЩ в условията на кампания, променена от мерките срещу коронавируса и засилен натиск върху Бърни Сандърс да се откаже от надпреварата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Поредната победа на бившия вицепрезидент Байдън дойде на фона на огромна несигурност. Надпреварата сред демократите е затруднена от мерките за забавяне на разпространението на епидемията, засегнали големи сектори от американския живот. Гласуването на първичните избори беше отменено в щата Охайо и макар че в три други щата се състоя, членове на избирателни комисии и гласоподаватели съобщаваха за проблеми.

Въпреки всичко стремежът на Байдън да получи номинацията вече изглежда постижим. Победата му и в трите щата удвои броя на делегатските му гласове спрямо Сандръс и даде на бившия вицепрезидент почти непреодолима преднина. Водещи лидери на демократите и донори също все повече подкрепят Байдън като най-добър вариант за противопоставяне срещу Доналд Тръмп през ноември.

В обръщение към привържениците си Байдън отдаде дължимото на съперника си Сандърс за изтъкване на темите за достъпно здравеопазване и борба с климатичните промени. "Нека кажа, особено на младите гласоподаватели, които бяха вдъхновени от сенатор Сандърс, чувам ви, зная какво е заложено на карта. Зная какво трябва да направим".

С изключение на Северна Дакота и свободно присъединила се към САЩ територия в западната част на Тихи океан Северни Мариански острови, Сандърс не е постигал победа от Суепервторника на 3 март насам.

В изказването си след последните гласувания Сандърс не каза почти нищо за бъдещето на надпреварата, а говори главно за разпространението на коронавируса.

Междувременно Тръмп официално си осигури номинацията на Републиканската партия, след като имаше минимална конкуренция.

В средите на демократите обаче динамиката беше много по-голяма. По-високата избирателна активност в ключови щати показа ентусиазъм, който дори коронавирусът не можа да сдържи. Активността във Флорида надхвърли 1,7-те милиона души, гласували преди четири години.

Байдън укрепи позициите си благодарение на по-възрастни гласоподаватели и афроамериканци, които по принцип го подкрепят.

Общественото здраве и икономическите проблеми, причинени от коронавируса, без съмнение ще повлияят на развоя на кампанията за президентската номинация сред демократите. Митинги и други големи събития бяха отменени. Председателят на националния комитет на Демократическата партия Том Перез призова щатите, където първичните избори предстоят, да гласуват по пощата и дистанционно, а работното време на избирателните секции да бъде удължено, за да не бъде затруднено участието във вота.

"Правото на глас е в основата на нашата демокрация и трябва да направим всичко възможно, за да защитим и разширим и това право, вместо да доведем до спиране на демократичния процес", посочи Перез в изявление.

Но щетите може ли вече са нанесени, отбелязва АП.

Четири щата - Луизиана, Джорджия, Кентъки и Мериленд, се присъединиха към Охайо и отложиха първичните избори. Може да ги последват други. Това оставя календара на демократите без събития до 29 март, когато трябва да се гласува в Пуерто Рико. Но и там работят за пренасрочване на вота. Това означава, че Сандърс няма къде да спечели скоро и да намали разликата с Байдън.

Ще продължи да нараства натискът върху Сандърс да се откаже от надпреварата, защото тя приключи, заяви безапелационно бившият съветник на Барак Обама и аналитик демократ Дейвид Акселрод по Си Ен Ен, цитиран от Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ