Белият дом отказа да сътрудничи на демократите по разследването им за импийчмънт на Тръмп

Белият дом отказа да сътрудничи на демократите по разследването им за импийчмънт на Тръмп

Белият дом отказа да сътрудничи на демократите по разследването им за импийчмънт на Тръмп

Белият дом съобщи, че няма да сътрудничи на разследването за импийчмънт в Камарата на представителите на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В писмо до ръководството на демократите в камарата американското президентство определи разследването като "нелегитимно от конституционна гледна точка" и обвини демократите, че участват в "политически театър".

Белият дом също така ги призовава да се откажат от това разследване и изразява становище, че то представлява опит за подмяна на резултата от изборите през 2016 г., на които победи президентът Доналд Тръмп.

Според американското президентство конгресмените нарушават в рамките на разследването правото на Тръмп на справедлив процес, включително правото да се призовават свидетели и да се подлагат фактите на кръстосана проверка.

"При тези обстоятелства президентът Тръмп и правителството му не могат да участват във вашето движено от политическа партизанщина противоконституционно разследване", каза Белият дом.

Миналия месец демократите в Камарата на представителите започнаха разследване заради обвинения, че Тръмп е използвал правомощията си, за да накара Украйна да открие очернящи факти за вътрешнополитическия му противник Джо Байдън и да подпомогне кампанията му за преизбиране. Общественото мнение в САЩ е разделено поравно по въпроса.

След отказа на Белия дом, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че от президента Доналд Тръмп "ще бъде потърсена отговорност", предаде Ройтерс. 

"Белият дом трябва да бъде предупреден, че продължаването с опитите истината за злоупотребата с власт от страна на президента да бъде скрита от американския народ, ще бъде разглеждано като ново доказателство за възпрепятстване", посочи Пелоси,

Господин президент, Вие не сте над закона. Ще Ви бъде потърсена отговорност", добави тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ