Белият дом: Тръмп очаква Русия да върне Крим

Белият дом: Тръмп очаква Русия да върне Крим

Белият дом: Тръмп очаква Русия да върне Крим

Президентът Доналд Тръмп очаква Русия да върне Крим на Украйна, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да започне деескалация на конфликта в Украйна и да върне Крим", каза говорителят на редовния брифинг на Белия дом.

В същото време Тръмп би желал да си сътрудничи с Русия по множество проблеми, включително ДАЕШ,  добавя Спайсър, цитиран от световните агенции.

Русия анексира Крим през 2014 г. Международната общност и Киев не признават полуострова за руска територия. Конфликтът в Югоизточна Украйна стана причина САЩ и ЕС да въведат антируските санкции. След победата на Трамп на президентските избори в САЩ се появиха очаквания, че новата администрация ще свали или да смекчи санкциите. Самият Тръмп веднъж заяви, че е готов да предложи на Владимир Путин сваляне на санкциите срещу съкращаване на ядрените арсенали. В друго интервю обаче обеща скоро да не сваля санкциите.

Сега Спайсър заяви, че президентът "заема невероятно твърда позиция спрямо Русия", предават ТАСС и БТА.

Говорителят съобщи също, че президентът е поискал оставката на съветника си по националната сигурност Майкъл Флин, след като доверието му в него е спаднало дотолкова, че е почувствал необходимостта от промяна. 

Флин подаде оставка вчера, няколко дни след разразяването на скандала, че е имал нерегламентиран контакт с руския посланик във Вашингтон. До вчера съветничката в Белия дом Келиан Конуей казваше, че президентът има пълно доверие в бившия генерал.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ