Берлускони влиза в пряка битка срещу Драги за президент

Берлускони влиза в пряка битка срещу Драги за президент

Берлускони влиза в пряка битка срещу Драги за президент

Силвио Берлускони е заплашил да изтегли партията си „Форца Италия“ от управляващото мнозинство, ако настоящият премиер Марио Драги бъде избран за президент по-късно през този месец.

Берлускони е в Рим от вторник в търсене на гласове за собствената си президентска кампания, пише „Гардиън“.

Тайното гласуване на повече от 1000 парламентаристи и регионални представители започва на 24 януари и се очаква да премине през няколко тура, преди да бъде избран наследник на Серджо Матарела, който ще се оттегли от президентския пост на 3 февруари.

На изборите няма официални кандидати, въпреки че лидерите на партиите обикновено се опитват да се споразумеят за кандидат. 85-годишният Берлускони е фаворит сред десните партии за 7-годишния мандат. Въпреки това Драги, на когото се приписва възстановяването на стабилността в Италия, също е смятан за възможен избор.

Според съобщения в италианската преса Берлускони казва, че без Драги като премиер „Форца Италия“ ще напусне мнозинството“. Потенциална победа на настоящия министър-председател може да измести парламентарните избори с година по-рано.

В анкета, публикувана във вторник, над 50% от италианците смятат, че Драги е човекът, подходящ за поста, докато 39% подкрепят Берлускони.

Антонио Таяни, зам.-лидерът на „Форца Италия“, коментира за вестник „Стампа“, че Драги трябва да остане премиер, както и че с Берлускони като президент „правителството ще бъде солидно“. Драги намекна през декември, че е готов да приеме поста, ако бъде избран за него.

Президентът на Италия до голяма степен има символична роля, макар и с правомощията си да разрешава политически кризи, да избира премиери и да назначава предсрочни избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ