„Битката за Америка“: Какво пишат световните издания за президентските избори в САЩ

„Битката за Америка“: Какво пишат световните издания за президентските избори в САЩ

Целият свят следи със затаен дъх президентските избори в САЩ, пише Си Ен Би Си.

Кампаниите на настоящия президент Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън бяха проведени на фона на безпрецедентната здравна криза, предизвикана от пандемията от коронавирус. Това позволи на външния свят да вникне по-надълбоко в темите, които интересуват американските гласоподаватели, от икономиката и запазването на работните места до здравеопазването и расовото равенство.

Предварителното гласуване, белязано от рекордна активност (над 100 млн. американци са дали своя вот преди изборния ден), илюстрира политическата поляризация, която разделя американските избиратели.

Отвъд бреговете на САЩ, изборите за президент в най-голямата икономика на планетата имат голямо значение, защото следващият американски държавен глава ще повлияе не само на бъдещето на Щатите, но и на международния политически пейзаж.

Оспорваният резултат и очакваните безредици, които могат да го последват, са във фокуса на медиите по цял свят. Ето какво пишат някои от тях за изборите в САЩ.

Във Великобритания лявото издание „Гардиън“ излиза със заглавието „САЩ се готвят за исторически избори на фона на страхове, че демокрацията е в опасност“, визирайки пост на Тръмп в Twitter, в който президентът критикува Върховния съд и говори за масови измами на изборите в Пенсилвания, които щели да доведат до улично насилие.

От Дясно, „Телеграф“ също изразява опасения от спорен резултат на изборите със заглавието: „Америка се готви за изборите с барикадирани магазини и Национална гвардия в готовност".

„Битката за Америка“

Президентските избори в САЩ доминират рубриката „свят“ в повечето европейски издания, като анализите са фокусирани върху това какво би означавал нов мандат на Тръмп или президентство на Байдън за Европа.

Във Франция редакционна статия на вестник „Фигаро” носи заглавието „Американско съспенс”, като нейният автор Филип Гелие отбелязва, че „извън финалът на Световното първенство по футбол, няма други събития, които да бъдат носят подобен заряд в световен мащаб като президентските избори в САЩ.

Италианският ежедневник „Република“ отбелязва, че „светът чака“ резултатите от гласуването и че САЩ имат нужда от „реконструиране“.

В Германия бизнес изданието „Ханделсблат” отделя специално внимание на начина, по който вотът ще се отрази на финансовите пазари, докато таблоидът „Билд“ акцентира върху „Битката за Америка“ и разликите в позициите на двамата кандидати.

Клеменс Вергин пита в своя коментар в „Ди Велт“ – „Какво ще остане от Тръмп?“, като той вярва, че за много американци и хора отвъд океан президентството на Тръмп е продължаващ кошмар, от който те се надяват да се събудят на 4 ноември.

„Нямаме нужда от Америка“

На фона на обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а и в настоящата кампания, руските издания акцентират върху начина, по който изборът на американците ще повлияе на отношенията на Вашингтон с Москва.

„Российская газета“ пише, че „безпрецедентно скандалната“ президентска кампания през 2020 г. , която „държи света в съспенс“ е приключила. В коментар Серей Строкан от вестник „Комерсант“ анализира дали президентство на Тръмп или такова на Байдън ще бъде по-добро за Русия и. Той стига до заключението, че „Русия от дълго време не е имала нужда от САЩ, макар че все ще руснаците не го признават. Нито Америка на Тръмп, нито Америка на Байдън“.

Отвъд Европа

Европа не е единствена в проследяването на американските избори. Латинска Америка също отделя огромно внимание на вота и по-специално на начина, по който ще гласуват латиноамериканците.

Латиноамериканското издание на испанския вестник „Паис“ отбелязва, че гласовете на латиносите ще бат от ключово значение в щатите Флорида, Пенсилвания и Аризона.

Отношенията между САЩ и Латинска Америка бяха обтегнати по време на президентството на Тръмп заради неговата остра позиция срещу имиграцията и американската намеса във Венецуела по време на протестите срещу президента на страната Николас Мадуро през 2019 г. Венецуелският вестник „Универсал“ определи президентската надпревара в САЩ „най-ненормалната и враждебна кампания в историята на САЩ, потопена в море от несигурност“.

Бразилското издание „Фолха де Сао Паоло" отбелязва, че се очаква рекордна избирателна активност, като се имат предвид предварителното гласуване, което е достигна нива близки до общата активност през 2016 г., когато гласуваха около 138 млн. американци. От изданието също така пишат, че бразилският президент Жаир Болсонаро се надява на преизбиране на Тръмп.

„Позор”

В Азия, китайската държавна информационна агенция „Синхуа“ пише, че „безпокойство предвещава деня на изборите в САЩ“. От таблоида „Глобал таймс“ отбелязват, че президентските избори в САЩ са довели до забавяне на „световната битка с COVID-19”.

„Изборите в САЩ се отразиха на превенцията на COVID-19 по значително негативен начин. Администрацията на Тръмп подцени епидемията в началото на годината, което доведе до неспособността на страната да се пребори с вируса. Изборите накара администрацията на Тръмп да се придържа към грешния си подход“.

От изданието заключват, че „подхода на САЩ към пандемията е дал ужасен пример на света“. „Това е позор не само за американската мощ, но и за либералната система на САЩ“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ