Бившият френски премиер-социалист Манюел Валс: Подкрепям Макрон

Бившият френски премиер-социалист Манюел Валс: Подкрепям Макрон

Бившият премиер на Франция от социалистите Манюел Валс заяви, че подкрепя вече новоизбрания президент на страната Манюел Макрон и иска да се присъедини към неговата партия. Валс иска да бъде кандидат от партията на Макрон на предстоящите през юни парламентарни избори във Франция, съобщава BBC News. 

По думите на Валс, Социалистическата партия във Франция "е мъртва". 

С това си изказване той предизвика гнева на социалисти партийци. Алекси Башле - депутат от партията, например коментира: "Надявам се в името на Франция, че Брут и Юда няма да търсят номинация от En Marche" (партията на Макрон). 

Пред радио RTL Валс каза, че победата на Макрон над крайнодясната лидерка Марин льо Пен на втория тур на президентските избори в неделя е удар за популизма в Европа и създава "невероятен" имидж на Франция в чужбина. "Аз ще съм кандидат от президентското мнозинство и бих искал да се присъединя към неговото движение "Република, напред!", заяви Валс.

От новата партия на Макрон, която набра сила едва в последната година, но надви с кандидата си десетилетните традиции на републиканци и социалисти, реагираха предпазливо, казвайки че както всеки друг, Валс разполага с 24 часа да кандидатства щом желае. 

Еманюел Макрон спечели президентските избори в неделя с 66.1% от вота и сега неговата партия започва да избира лица, които да бъдат кандидатите й за изборите през юни. Партията промени името си от En Marce, на La République en Marche или "Рапублика, напред!". 

Днес Макрон ще участва в празненства по случай Деня на Европа. Утре той ще се включи в събития в памет на хората, страдали от робството. На 14 май президентът Франсоа Оланд официално ще му предаде властта. На 15 май Макрон ще назове своя премиер. Между 15 и 19 юни Макрон трябва да финализира списъка с кандидати от неговата партия за парламентарните изборри. 

На 11 и 18 юни изборите ще се състоят в два тура. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ