България може да потърси заем по инструмента SURE до края на 2020-а

България може да потърси заем по инструмента SURE до края на 2020-а

България може да потърси заем по инструмента SURE до края на 2020-а

До края на годината страната ни може да потърси заем по европейската схема за подпомагане на заетостта SURE, потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

По думите ѝ ще прибегнем до поемането на дълг, ако бъде изчерпан осигуреният един милиард лева за схемата 60/40. 

"Към момента сме изхарчили от този 1 млрд., с който беше увеличен бюджетът на фонд "Безработица". Вторият дизайн на мярката 60/40, който ще действа до 30 септември се очаква да ни струва около 500 млн. Така че в зависимост от разчетите, които ще направим през месец септември, ще преценим дали ще имаме нужда от допълнителни средства, които да вземем под формата на заем от инструмента SURE“, посочи тя в интервю за предаването "Преди всички". 

"Втората половина на септември се очаква следваща актуализация на бюджета", съобщи още Деница Сачева. Тогава правителството подготвя нова серия от мерки за овладяване на covid-кризата, включително и подпомагане на семействата, ако се наложи затваряне на училища и детски градини заради пандемията. 

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лв за пенсионерите при необходимост ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки, анонсира още социалният министър. 

Сачева заяви, че се наблюдава непрексънато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда и посочи какви са мерките срещу безработицата: "На първо място това е мярката 60/40, която успя да запази почти 200 хил. работни места до този момент. 171 млн. лв. са изплатени на работодателите за това да запазят служителите си". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ