С плавен рестарт, приемаме туристи от 35 страни

С плавен рестарт, приемаме туристи от 35 страни

С плавен рестарт, приемаме туристи от 35 страни

Вече приемаме гости от 35 страни, но рестартирането на сектор "Туризъм" става плавно. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол. 

"Знаете, че безпрецедентната ситуация на пандемията и ограничаването на свободното движение на хора в световен мащаб неминуемо доведе до блокиране на сектор "Туризъм". Като първа и най-важна стъпка бе да въведем правила за функциониране на сектора в условията на новата реалност", заяви още Ангелкова в отговор на депутата от БСП Дора Янкова относно летния туристически сезон. 

Министърът посочи, че се прави всичко възможно за поетапно възстановяване на туристическите дейности.

"С приетите законодателни промени осигурихме ликвидност за бизнеса. Рестартирането на сектора става плавно и обмисляме всяка следваща стъпка с ясното съзнание, че предизвикателствата пред нас не са приключили", каза още Ангелкова.

Според нея, за да се задържат нивата на интерес към България като сигурна дестинация за организиран туризъм, е необходима непрекъсната комуникация с партньорите. Тя обърна внимание, че България е била една от първите държави, отворили своите граници за туристи още на 1 юни. 

"Дори вече приемаме гости от 35 страни, за които е отворена държавата без влизане с карантина. Разработи се кризисна програма за реклама. Фокус при таргетирането и изпълнението поставихме върху България с фокус насърчаване на вътрешния туризъм, съседни страни, европейски пазари, предполагащи сухопътно пътуване или пътуване със самолет, които са традиционно целеви пазари за входящ туризъм. В ход са рекламните кампании на България на четири основни целеви пазари: балкански страни, Израел, Скандинавски регион, Германия и Вишеградската четворка", посочи още Николина Ангелкова. 

Министърът на туризма отчете, че по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са одобрени над 553 проекта за микро и малки предприятия на туроператори и турагенти. По нея размерът на безвъзмездна финансова помощ е за 173 млн. лв.

"Една от най-важните стъпки, които предприехме в подкрепа на туроператорите е законодателната промяна, с която дадохме възможност на туроператорите да възстановяват заплатената сума за туристическо пътуване в рамките на 12 месеца, считано от датата на отмяна на извънредното положение. Пътуващите имат право да избират туристически ваучер за алтернативно пътуване. В случай, че не желаят да се възползват от него, имат срок до 12 месеца да възстановят предплатените им пари. Тази мярка подпомага туроператорите при проблема с липсата на ликвидни средства", заяви още Ангелкова.

И обърна внимание и на държавната субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Целевата помощ е за туроператори и ползващи услугите на въздушни превозвачи. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България.

По мярката 60/40, която от 1 юли е актуализирана и с нов дизайн, за туризма тя вече е 80/20. Работодателите ще могат да се възползват от допълнителни 290 лв. ,колкото е максимално допустимата държавна помощ.

"От 1 юли е в сила още една нова мярка за стойност 160 млн. лв. като средствата по нея са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Над 50 млн. лв. приоритетно са планирани за сектор "Туризъм", хотелиерство и ресторантьорство и туроператорска дейност. Работодателите ще могат да наемат лица, регистрирани в бюрата по труда заради пандемията с COVID-19", добави Ангелкова. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ