България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Премиерът Кирил Петков обяви, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна и военна-логистична помощ. 

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава.

"Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и всеки ден и всяка нощ очаква да има унищожение на техните домове", заяви премиерът Петков в извънредно обръщение към нацията. 

Той добави, че е направен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството, и чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев. 

"Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война. Толкова е жалко как един лидер стои в безопасност на дългата маса, а млади войници, заради неговите ужасяващи решения млади войници от двете страни в момента загиват", подчерта Петков.

"Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която се извършва в момента. Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия", допълни премиерът. 

Въоръжените ни сили извършват планова дейност за повишаване на готовността си за реагиране на кризи в национален и съюзен формат. "Влошаващата се среда за сигурност в Черноморския регион наложи предприемане на мерки в отговор на криза. Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост, за вземане на обоснования решения. Поддържане готовност и провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни. Подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България", уточни адмирал Емил Ефтимов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ