България вика посланика си от Русия за консултации

България вика посланика си от Русия за консултации

България вика посланика си от Русия за консултации

Посланикът ни в Русия ще бъде привикан обратно в България за консултации. Това обяви от Брюксел премиерът Кирил Петков на брифинг.

„Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България… Обикновено когато една държава вика за консултации посланика си обратно, би трябвало другата страна да направи същото“, каза той.

От 2018 г. насам ръководител на българската дипломатическа мисия в Руската федерация е Атанас Кръстин.

През март България изгони общо 12 руски дипломати, което предизвика поредица от реакции от страна на руската посланичка Елеонора Митрофанова, включително, че българският народ не подкрепя действията на правителството срещу Русия. Вчера след заседанието на Министерския съвет Петков каза, че е обсъдено вземането на мерки срещу Митрофанова.

В отговор от руското посолство у нас обявиха, че е „неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна… да критикуват посланика на Руската федерация“. Днес Петков оцени реакцията като „недипломатическа, остра, груба“. „Аз мисля, че няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство“, каза той.

От Брюксел той допълни, че към българската бойна група ще се присъединят 150 военни от Великобритания, водят се преговори за участие и на Италия. Миналата седмица стана ясно, че САЩ също ще се включат в групата с една рота Stryker. „Заедно показваме една координация, една сила“, каза премиерът.

Петков повтори, че България подкрепя Украйна, но „над 80% от българите не подкрепя военна помощ“. „Ние сме едно правителство, което трябва да се съобразява до някаква степен и с това, но това не означава, че сме омекнали в позицията си по мерките“, уточни той. Според него предоставянето на оръжия за Украйна така или иначе би било „символичен акт“, защото „едва ли можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната“.

По думите му България се променя и институциите работят. „Всички, които са се обогатявали с корупция, в момента трябва много да се страхуват от нас, защото от миналата седмица насам сигналите започнаха да валят“, предупреди министър-председателят.

Днес той ще участва в лидерска среща на Европейския съвет. Сред основните теми са войната в Украйна, отбраната, коронавирусът и външните отношения. В срещата ще участва и американският президент Джо Байдън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ