Блинкън увери Латвия и Литва, че НАТО ще ги защитава

Блинкън увери Латвия и Литва, че НАТО ще ги защитава

Блинкън увери Латвия и Литва, че НАТО ще ги защитава

Латвия и Литва могат да разчитат на подкрепата на НАТО и САЩ. Това увери държавният секретар Антъни Блинкън по време на посещение в двете прибалтийски страни, където напрежението нараства заради нахлуването на Русия в Украйна.

Бившите съветски републики, заедно с Естония, която Блинкън ще посети утре, са членки на Северноатлантическия алианс. Администрацията на Джо Байдън се стреми да тушира нарастващите опасения за тяхната сигурност, в случай че Русия разшири военната си операция, пише Асошиейтед прес.

В латвийската столица Рига Блинкън подчерта, че балтийските държави са „образували демократична стена, която сега се противопоставя на прилива на автокрацията“. Той изтъкна, че ангажиментът на САЩ към пакта за взаимна отбрана на НАТО е „свещен“ и увери, че Алиансът и Щатите обсъждат постоянното разполагане на войски в балтийските страни.

„Никой не трябва да се съмнява в нашата готовност. Никой не трябва да се съмнява в нашата решимост“, предупреди Блинкън.

Лидерите и в Латвия, и в Литва изразиха сериозна загриженост за намеренията на руския президент Владимир Путин, тъй като те са насочени към страни от бившия съветски блок, които сега са съюзници или са свързани по друг начин със Запада.

„Вече нямаме илюзии за Русия на Путин“, заяви латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс след срещата с Блинкън. По думите му инвазията в Украйна е сигнал за необходимостта от укрепване на въздушната и бреговата охрана на прибалтийските страни. Латвия настоява сътрудничеството ѝ с НАТО по въпросите на сигурността да бъде „по-ефективно“.

„За съжаление влошаващата се ситуация със сигурността в Балтийския регион предизвика голяма загриженост за всички нас и по света“, призна литовският президент Гитанас Науседа пред Блинкън във Вилнюс. „Безразсъдната агресия на Русия срещу Украйна за пореден път доказва, че федерацията е дългосрочна заплаха за европейската сигурност, сигурността на нашия алианс“, допълни той.

Държавният секретар на САЩ пристигна в балтийските страни от Молдова късно снощи. Утре се отправя към Талин, а след това ще бъде в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон. Днес в Рига се очаква и среща между Блинкън и израелския външен министър Яир Лапид.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ