Близо 30 магистрати искат място във ВСС

Близо 30 магистрати искат място във ВСС

Близо 30 магистрати искат място във ВСС

Съдии са най-многобройната група сред кандидатстващите за членове на Висшия съдебен съвет. Това показват данните, поместени на страницата на кадровия орган, след като снощи изтече последният срок, в който магистратите можеха да се кандидатират. Така, в крайна сметка, за бъдещите три гласувания, документи са подали 26 души. Предстои процедура по допустимост на база подадени документи.

Най-много са съдиите, които влизат в надпреварата за членове на съдийската колегия на ВСС. 15 магистрати от цялата страна са заявили желанието си да участват в гласуването. Документи са подали председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, съдията от районния съд във Варна Любомир Нинов, председателят на районния съд в Пловдив Иван Калибацев, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасков Миглена Тянкова, съдията от софийския градски съд Атанас Атанасов, колегата му Владимир Вълков, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, заместник-председателят на окръжния съд в София Дора Михайлова, съдията в административния съд в София Антоанета Аргирова, колегата й Татяна Жилова, съдията от районния съд в Пазарджик Красимир Лесенски и колегата му окръжния съд в Русе Йордан Дамаскинов. Всички те ще се борят за шестте места от магистратската квота в съдийската колегия. В нея по право влизат председателите на двете върховни съдилища. 

Общото събрание на съдиите ще е две поредни съботи. На 18 и на 25 юни. В първия ден кандидатите ще представят концепциите си, а във втория ден е самото гласуване.

За представители от магистратската квота в прокурорската колеги се борят осем магистрати. Това са прокурорът от апелативната прокуратура в Пловдив Добринка Калчева, апелативният прокурор на Варна Владимир Станков, заместник-главният прокурор Красимира Филипова, прокурорът от ВКП Николай Димитров, окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, районният прокурор на Сливница Пламен Петков, прокурорът от градската прокуратура Станислав Стойков и заместник-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева. Главният прокурор също е член на ВСС. Общите събрания на прокурорите са на 2 и на 9 юли. Те също в първия ден ще изслушват кандидатите, а във втория ден ще гласуват.

Следователите също имат право на представителство. Кандидатите са трима - Бойко Атанасов от следствения отдел на градската прокуратура, колегата му от националното следствие Петко Петков и колегата му Наталия Стаменова. Общите събрания на следователите са на 4 и 11 юни.

Любопитен факт е, че в надпреварата участват председателите на три от водещите магистратски организации. В общото събрание на съдиите ще участва председателят на ССБ Татяна Жилова, в надпреварата за прокурорската колегия е председателят на асоциацията на прокурорите Владимир Николов, а следователите изпращат като кандидат председателят на камарата на следователите Петко Петков.

В процедурата се състезава и заместникът на Иван Гешев -Красимира Филипова, както и един от делегираните европрокурори у нас - Станислав Стойков.

Парламентът също трябва да излъчи свои представители. Както за съдийската, така и за прокурорската квота. Мандатът на този ВСС изтича през есента. В момента той работи с непълен състав, защото след подадени оставки нито парламентът, нито магистратите избраха нови представители.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всички те трябва да са юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Единадесет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок. 

В пленума на Висшия съдебен съвет участват всички. Той приема проекта на бюджета на съдебната власт, организира квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите, решава общи за съдебната власт организационни въпроси, прави предложение до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

Пленумът на ВСС се състои от съдийска и прокурорска колегия. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Всяка колегия в съответствие със своята професионална насоченост назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите; прави периодични атестации на съдиите, прокурорите, следователите и административните ръководители в органите на съдебната власт и решава въпроси за придобиване и възстановяване на несменяемост. 

Също така всяка колегия може да налага дисциплинарните наказания понижаване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите, следователите и административните ръководители в органите на съдебната власт, назначава и освобождава административните ръководители в органите на съдебната власт.

Заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет се председателстват от министъра на правосъдието. Той не участва в гласуването. 

Съдийската колегия се председателства от председателя на Върховния касационен съд, а прокурорската от главния прокурор. Министърът на правосъдието може да присъства на заседанията, като не участва в гласуването. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ