Близо 80% от американците смятат, че Байдън е спечелил изборите

Близо 80% от американците смятат, че Байдън е спечелил изборите

Близо 80% от американците, включително над половината от републиканците, смятат, че Байдън е спечелил президентските избори в САЩ на 3 ноември, сочат данните от проучване на Ройтерс/Ипсос.

Байдън, който се нуждаеше от 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия, за да спечели изборите, спечели 279 гласа спрямо 214 за настоящият президент Доналд Тръмп, като резултатите от три щата все още не са ясни, сочат данни на  Edison Research. Що се отнася до националния вот, Байдън получи 76,3 млн. гласа срещу 71,6 млн. за републиканеца.

Според анкетата на Ройтерс/Ипсос 79% от запитаните смятат за победител Байдън, а само 3% дават победата на Тръмп. Други 13% са на мнение, че изходът от изборите все още не е решен, а 5 процента не са дали отговор.

Резултатите от анкетата показват ясно разделение по партийни линии, като всеки шести от десет републиканци и почти всички демократи смятат Байдън за победител.

Тръмп все още не е признал поражение, като неговият щаб заведе дела в редица щати за изборни измами.

Според анкетата 70% от американците, като в това число влиза 83% от демократите и 59% от републикаците, разчитат на това, че местните изборни власти „си вършат работата съвестно“.

Освен това 72% смятат, че загубилият изборите трябва да се признае за победен, а 60% вярват, че Тръмп ще се съгласи да прехвърли мирно властта на Байдън през януари.

Проучването е проведено от 7 до 10 ноември сред близо 1300 жители на САЩ.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ