Борисов: Ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения

Борисов: Ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения

Борисов: Ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, а британският вариант на вируса разболява все по-млади хора. Затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министър Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19. 

"Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката", заяви Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. "Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват. Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения", категоричен бе Борисов.

Той добави, че активно трябва да продължи ваксинацията. В момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.

"Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани. Всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата. Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов. Той добави, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

"В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области. Най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. От друга гледна точка, страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп. От четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система", изтъкна здравният министър.

"Продължаваме да се надбягваме с вируса", заяви проф. Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.

По думите на главния здравен държавен инспектор Ангел Кунчев ни предстои последно изпитание и затова е важно да имаме разбирането и силите да се противопоставим. "Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност", категоричен е Кунчев. Според него, основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система. "Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни", добави още Ангел Кунчев.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността. "Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та", добави Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса. "Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки", подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов от своя страна отчете на работното заседание, че продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. "Имаме регулярни доставки на ваксини. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини. Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на Pfizer/BioNTech има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на Moderna – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на AstraZeneca", информира още Кирилов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ