Борисов: Трифонов да обясни защо не може да управлява със 165 депутати

Борисов: Трифонов да обясни защо не може да управлява със 165 депутати

Борисов: Трифонов да обясни защо не може да управлява със 165 депутати

Партията, която управлява, трябва да отиде да си вземе мандата и е редно да обясни защо със 165 мандата не може да управлява. Г-н Трифонов нека си покаже министрите. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с министрите си, която беше излъчвана на живо във Фейсбук. Изказването му идва малко след като Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" ще приеме и веднага ще върне втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. 

"Никой не ги кара да бягат от отговорност. Страхливец е този, който със 165 депутата казва, че не му достигат и му трябват 240. Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци? Отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого", каза още премиерът в оставка. 

По думите му, месец след изборите "управляващите продължават да се държат като опозиция". "Свикнали сме през годините да се държим отговорно", каза Борисов. И поясни, че ГЕРБ винаги е управлявала в коалиция. "Никога не сме били абсолютно мнозинство. Не знам как българите считат, че е редно да се управлява с генерално пълномощно", каза още той и благодари за извинението на Тошко Йорданов към Росица Кирова от ГЕРБ.

Той коментира плана за възстановяване, който България трябва да внесе в НС и ЕК, като поясни, че държваата ни има 12 млрд. евро безвъзмездна помощ и до 9 млрд. заемен ресурс. "След над 30 сесии с ЕК сме се опитали да създадем добър план. Целта му е да се подобри живота на хората. Той има 4 основни стълба”, каза още Борисов. И допълни, че чакат да чуят министрите на Слави Трифонов.

От своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отрече упреците, че в плана за възстановяване има само "асфалт и стиропор". "2/3 от 12,6 млрд. лева трябва да бъдат договорени първите 2 години. Ако самият план е "тегав" за четене документ, някой за да говори компетентно, трябва да го изчете целия. В плана няма асфалт, няма само стиропор. Разходите за саниране са само 16% от разходите в плана, а би трябвало да са повече", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и допълни, че са се ангажирали със списък с 37 реформи. 

Премиерът Борисов в оставка направи коментар и относно Оскарите. "Очаквах на Оскарите Мая Манолова да влезе и да им иска документацията. Обаче не се появи, това е за първи път", каза Борисов. 

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ