Борисов: Изваждаме 115 км от пътищата около София и Варна от тол системата

Борисов: Изваждаме 115 км от пътищата около София и Варна от тол системата

Борисов: Изваждаме 115 км от пътищата около София и Варна от тол системата

Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата и заплащането на винетки, поискано от „БСП за България“,

„Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерски съвет, точка А26. С нея Министерски съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги изавдим и тях от обхвата“, поясни премиерът.

„Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 млн. лева за обслужване на тол системата. Г-н премиер, не можете да проведете нито една модерна реформа като хората“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към министър-председателя.

Той обаче веднага й отговори. „В България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за сто години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата“, каза Борисов.

Стартът на тол системата ще е на 1 март, но до 27-ми глоби няма да се налагат. Причината е в неизяснените спорове между превозвачи и представителите на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„От София до Бургас е 10 лв. тол таксата за най-големия автобус за еднократно пътуване. Ако човек иска да мине с камион по транзитния маршрут „Калотина” – „Капитан Андреево” – говорим за 40 лв. Всеки може да сметне, че за това разстояние увеличението е 2 пъти. Ние имаме най-ниските тарифи в Европа. В момента всички второкласни пътища са безплатни”, обясни в ефира на Нова телевизия проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

„Към момента са поръчани почти 9000 бордови устройства при старите условия. Договорите им, обаче, ще бъдат анексирани и безплатно ще получат други“, коментира в ефира на bTV зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Това е най-важната реформа на транспортния сектор в рамките на настоящия мандат – леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента – 1/3 от транспортната система да се издържа от тежкотоварните, включително преминаващите транзит“, коментира Нанков и допълни, че се очакват около 300 млн. лв. приходи от винетки за леки автомобили. Така крайната сума ще достигне близо 700 млн. лв.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ