Борисов: Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа

Борисов: Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на форум, че кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа.

Той каза това на конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС - "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК.

Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по тези програми, което дава възможност за повече инвестиции, БВП, повишаване на квалификацията на хората, заяви премиерът.

Той изтъкна значимостта на инфраструктурата и то не само като магистрали, железопътни линии, пречиствателни станции, но и конкурентоспособност, дигитална и енергийна свързаност. Затова считаме, че кохезионна политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС, каза Борисов.

Той допълни, че всички страни от ЕС съжаляват за решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди. В същото време Европа е амбициозна и имаме още няколко много важни теми - киберсигурност, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза, посочи още премиерът.

Миграцията и кохезията са темите, които най-често ни разделят, всеки иска да реши вътрешнополитическите си проблеми и като се прибере вкъщи да каже - ние победихме, ние постигнахме най-добрия резултат за съответната страна, заяви премиерът.

Той предели като тревожен факт това, че вчера Турция е отменила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция и посочи, че страната ни стриктно спазва ангажиментите си като външна шенгенска граница на ЕС и имаме нулев миграционен натиск, а споразумението ни с Турция "работи перфектно".

С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по тази тема ние засичаме все повече мигранти и от Иран, каза Борисов и допълни, че когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище и по-сигурно място.

По тази причина Борисов акцентира, че перспектива и стабилност за региона на Западните Балкани може да даде свързаността - транспортна, дигитална, енергийна и заяви, че е предупредил какво ще се случи, ако това не бъде сторено.

Той повтори позицията на страната по темата за миграционния натиск - както ние сме затворили границите и се минава само през КПП-та, това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово страни като Италия, Испания, Гърция. Европа произвежда толкова кораби, ще се купят сто - двеста, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира, изтъкна Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ