От 15 юни отпадат всички ограничения, остават само социалните мерки

От 15 юни отпадат всички ограничения, остават само социалните мерки

От 15 юни, с края на извънредната епидемична ситуация трябва да падне всичко, нареди на първото присъствено заседание на правителството от карантината насам премиерът Бойко Борисов. След тази дата ще останат само социалните и икономическите мерки, допълни той и разпореди да бъдат разписани и издадени съответните инструкции за преминаване към живот без противоепидемични мерки.  Борисов коментира, че има недомислици в заповедите, издавани по време на извънредната епидемична обстановка и  заръча на здравния министър Кирил Ананиев "да чете ред по ред" и да ги махне. 

Извънредната епидемична обстановка бе въведена преди месец, в деня, в който престана да действа временният Закон за извънредното положение.

Днес Борисов събра за първи път министрите след 70-дневна пауза, в която заседанията на кабинета се провеждаха онлайн. 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира предстоящото финансиране от Европейския съюз, като заяви че то ще бъде приоритетно за "зелената сделка", високи технологи и  др.

"Все още не е ясен механизмът на разпределение. То няма да е автоматично, вероятно ще се кандидатства по определени условия от страните членки", заяви Дончев. 

Засега обаче всичко е на етап само предложение, което тепърва ще се разглежда и гласува, възможно е да настъпят и изменения, поясниха и Дончев, и Борисов. "Много се надявах покрай тая пандемия Зелената сделка малко да поизостане като тема, но напротив, нещата още повече ще се ускоряват в тази посока", заяви премиерът и отново напомни, че ЕС все още няма приет бюджет за тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ