Австрия и Сърбия затвориха границите си за идващи от Италия, Малта спря транспортните връзки

Австрия и Сърбия затвориха границите си за идващи от Италия, Малта спря транспортните връзки

Лидерите на ЕС ще участват в извънредна видеоконференция днес от 16 ч. по Гринуич (18 часа бълг. време - б. р.) за съгласуване на мерките си срещу новия коронавирус, съобщи в Туитър канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, предадоха ДПА и БТА. В нея ще участва и министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. Държавните и правителствени ръководители ще обменят информация за ситуацията и за предприетите до момента мерки. Целта е да бъде постигната по-тясна координация занапред и да бъдат определени общи мерки, както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката. След обявената национална карантина в Италия, някои европейски държави вече предприеха по-драстични мерки за ограничаване на заразата:

Австрия препоръча на гражданите си, които в момента се намират в Италия, да се върнат у дома и затвори напълно границите си за влизащи от Италия. "Забранява се влизането в Австрия на хора, идващи от Италия", обяви премиерът Себастиан Курц.

Сърбия предприе още по-строги мерки и временно затвори границите си за чужденци, идващи от пет страни, засегнати от коронавируса - Италия, някои провинции на Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Въведена е и препоръка за стриктно спазване на забраната за пътуване на работещи в системата на здравеопазването и социалната защита в Сърбия в страни с интензивно предаване на Ковид-19, както и в огнищата на епидемията. 

Малта спря всички транспортни връзки с Италия, а ежедневната фериботна връзка между Сицилия и Малта ще се ползва само за превоз на лекарства и други стоки.

В самата Италия ще се разрешава напускане на домовете само за пазаруване на храна, отиване на работа, по здравословни причини или други спешни задачи. Супермаркетите ще останат отворени и ще бъдат зареждани редовно след паническото запасяване със стоки.

Молдова пък забрани влизане на своя територия на всички чужденци, които идват от някоя засегната от коронавируса страна. Молдовските граждани ще бъдат допускани обратно в страната.

В Чехия от утре ще бъдат затворени училищата. В сила е и забрана за публични прояви с участието на повече от 100 души. 

Полша няма да организира масови предизборни прояви заради епидемията от коронавируса, въпреки че там през май трябва да се проведат президентски избори. Правителството вече отмени всички масови публични събития.

Руската агенция за защита на потребителите препоръча да се избягва ползването на обществен транспорт и посещението на търговски центрове и други обществени места в пиковите часове като предпазна мярка срещу коронавируса.

Норвежките авиолинии временно отмениха полетите си от и до Италия заради въведената от италианското правителство карантина на територията на цялата страна. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ