Бойко Рашков сезира шефа на Следствената служба за главния прокурор

Бойко Рашков сезира шефа на Следствената служба за главния прокурор

Бойко Рашков сезира шефа на Следствената служба за главния прокурор

Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов за престъпления извършени от главния прокурор Иван Гешев.

В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите, изпратени до министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Това съобщи самият Рашков след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения. 

"Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", заяви министър Рашков. 

Министър Рашков е изпратил този материал на зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. "Надявам се там да се проведе разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. А ако се даде отрицателен отговор - какви ще са мотивите за това", коментира вътрешният министър.

И припомни, че по два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та. "Гаранция, че това няма да си позовали никой представлява инкриминирането на това деяние в разпоредбата на чл. 145 а от НК", уточни той.  

Рашков допълни, че сред опонентите на този въпрос има включително сред членове на ВСС. "Те гледат на въпроса от ъгъла на защита на главния прокурор Иван Гешев, така както и няколко представители на прокуратурата – окръжния прокурор на Плевен, ръководителят на Специализираната прокуратура", каза ще Бойко Рашков. 

Министърът на вътрешните работи даде пример с осъден във Варненския апелативен, с което лице е признато за виновно точно в това престъпление – разгласяване на СРС.

"Струва ми се странно, че в единия случай лицето е извършено престъпление, а сега според някои от колегите на ВСС няма такова нещо не може да се започне досъдебно разследване. В близките дни, седмици и месеци, ще очакваме с нетърпение решението на прокуратурата по този казус. Дали ще може всеки прокурор, на който се възложи случая, ако въобще се, да прояви кураж и да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор", посочи Рашков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ