Браншова камара "Пътища" подкрепя протеста на работодателските организации

Браншова камара Пътища подкрепя протеста на работодателските организации

Браншова камара "Пътища" подкрепя протеста на работодателските организации

Забавянето на доклада на междуведомствената работна група за работата по всички договори за текущ ремонт и поддържане и липсата на приета Методика за индексиране на договорите в строителството създават реална опасност за унищожаването на пътно-строителния бранш. Българска браншова камара "Пътища" вече година алармира, че отрасълът е подложен на безпрецедентен натиск, който фирмите, упражняващи дейността, не могат да понесат, се казва в позиция на браншовата организация, изпратена до медиите.

В нея се посочва, че Българската браншова камара "Пътища" подкрепя националния протест на работодателските организации на 18 май.

Администрацията не можа да спази поетите ангажименти и да възобнови ремонтите на всички републикански пътища, заради липсата на Методология за адекватна индексация на цените на материалите, която да даде възможност за работа, без фирмите да генерират допълнителни загуби, смятат от Камарата. 

От браншовата организация посочват, че премиерът Кирил Петков не е спазил ангажимента, който лично е поел, до 7 май 2022 г. да приключи на работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности по всички договори за текущ ремонт и поддържане. От браншовата организация апелират във възможно най-кратки срокове да бъдат официално запознати с доклада и да бъдат поети ангажименти с конкретни срокове за разплащане на останалите 50 на сто от изпълнените и сертифицирани дейности. 

През последните месеци Българската браншова камара "Пътища" води разговори с изпълнителната власт и във връзка с драстичния скок на цените на строителните материали. Приемането на Методика за индексиране на договорите в строителството е крайно необходимо. Досега обсъжданият механизъм бе това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, но тази седмица бе предложено да се приемат поправки в Закона за обществените поръчки. Подобна мярка ще забави драстично процеса и обрича строителния сектор на гибел, изтъкват от организацията. 

Камарата апелира поетите ангажименти от държавните институции да бъдат спазени и подкрепя справедливите според организацията искания на обявения национален протест на национално представителните работодателски организации. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ