Британският парламент гласува отмяна на европейското право

Британският парламент гласува  отмяна на европейското право

Британският парламент гласува отмяна на европейското право

Британският парламент ще гласува днес на първо четене законопроекта на правителството за прекратяване на върховенството на европейското право над местното. Гласуването е предвидено за края на деня. След това Камарата на общините започва подробно обсъждане на текстовете, предава Франс прес.

„Законът за (оттегляне) от ЕС“ предвижда отмяна на Европейския договор от 1972, с който Великобритания се присъединява към общността и който въвежда върховенството на правото на ЕС над британското.

Ако проектът мине през всички гласувания, след това предстои или транспониране на европейските закони, или египетски труд за промяната на около 12 000 европейски регламента, които се прилагат във Великобритания.

Целта на закона е да позволи на Великобритания да продължи да функционира нормално, докато приключи раздялата с ЕС – теоретично това трябва да стане в края на март 2019 г.

Отмяната на Европейския договор от 1972 г. е един от ключовите етапи в развода с Брюксел заедно с активирането на чл. 50 от Лисабонския договор в края на март.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ