Брюксел ще бъде домакин на три срещи на върха заради войната в Украйна

Брюксел ще бъде домакин на три срещи на върха заради войната в Украйна

Брюксел ще бъде домакин на три срещи на върха заради войната в Украйна

В Брюксел днес предстоят срещи на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО, ЕС и Г-7, посветени основно на войната в Украйна, предаде БТА.

Предвижда се до обед участниците в срещата на НАТО да утвърдят решения, свързани с засилване на присъствието на алианса по източния фланг заради нарасналата заплаха от Русия. Очаква се алиансът да утвърди разполагането на допълнителни четири съюзнически батальона в България, Унгария, Словакия и Румъния. С това батальоните по източния фланг ще станат общо осем, заедно с частите, изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония.

НАТО ще подготви предоставянето на допълнителна помощ за Украйна за киберзащита и за мерки при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи, след като вече осигури средства за противовъздушна отбрана, дронове, гориво, боеприпаси и финанси, а страните от пакта приютиха близо четири милиона украински бежанци.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се включи онлайн в заседанията на НАТО и на Европейския съвет.

Програмата на срещите предвижда президентът на САЩ Джо Байдън да участва като гост в заседанието на лидерите от ЕС, на което ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за овладяване на последиците от войната, включително в областите на енергетиката.

В петък Европейският съвет ще продължи с обсъждането на възможността за допълнителни санкции срещу Москва и руски представители, както и на състоянието на пандемията от ковид и въпроси от областите на отбраната, икономиката и сигурността.

Предвижда се тази вечер Европейският съвет да удължи с още две години и половина мандата на председателя на институцията Шарл Мишел.

България ще бъде представлявана на заседанието на НАТО от президента Румен Радев, а в Европейския съвет - от премиера Кирил Петков.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ