БСП свиква Националния съвет след срещата с ИТН

БСП свиква Националния съвет след срещата с ИТН

БСП свиква Националния съвет след срещата с ИТН

Представители на БСП и „Има такъв народ“ се срещнаха днес в 14:00 ч. в една от залите на парламента за преговори за съставяне на правителство, инициирани от политическата сила, спечелила последните парламентарни избори.

„Смятам, че ако наистина подхождаме отговорно, разговорът трябва да бъде за приоритети и за политики, нещо, което ние приветстваме, и да оставим на заден план личностни разговори и тясно партийни цели и интереси“, заяви депутатът от ИТН, Виктория Василева. Тя изрази надежда, че срещата ще даде възможност да се види къде „имаме припокриване или разминаване“ в приоритетите и да се види „къде, дали въобще е възможно да срещнем някакви позиции по въпроса“.

Преди да започнат преговорите, лидерът на БСП, Корнелия Нинова, отговори на Василева. „Знаете нашата политическа позиция, че трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет, че имаме нужда от работещ парламент, предвид на много краткосрочни въпроси, които стоят открити пред държавата“, обясни тя и допълни, че проблемите трябва да минат през актуализацията на бюджета, за което „е необходимо да има работещ парламент“.

По-рано днес, в 11:00 ч., ИТН се среща и с лидерите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Повече четете тук.

Корнелия Нинова: Разговорите продължават, това е само първа среща

С повече общи черти и по-малко различия – така Корнелия Нинова оцени преговорите с ИТН.

„Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, по които имаме припокриване, остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и разговорите днес и, получавайки мандат от Националния съвет, ще продължим разговорите“, обясни тя.

Различията между двете партии са свързани с обявяването на БСП против приватизацията на Българската банка за развитие, концесиите. „Имаме някои различия по отношение на преизчисляването на пенсиите, и по-точно кога да стане. Ние настояваме това да стане бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага“, каза Нинова и допълни, че от ИТН искат това да се случи догодина с новия бюджет.

След Националния съвет БСП ще предложи работна група по конкретните политики, които са важни за партията. Нинова обаче не отговори ще гласува ли парламентарната група на „БСП за България“ за правителство на ИТН в пленарната зала. За решението ще се допитат до Националния съвет.

„Заедно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната съдебна реформа, прехвърлянето на прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт, различна структура на Висшия съдебен съвет изисква промяна в Конституцията, което изисква време“, допълни още Нинова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ