БСП иска Сметната палата да направи ревизия в държавното дружество "Автомагистрали"

БСП иска Сметната палата да направи ревизия в държавното дружество Автомагистрали

БСП иска Сметната палата да направи ревизия в държавното дружество "Автомагистрали"

БСП внесе проект на решение в Народното събрание за възлагане на Сметната палата да извърши одит на държавното дружество "Автомагистрали" за периода 1 януари 2016 г. - 31 декември 2020 г. Това обяви на брифинг в парламента народният представител Георги Свиленски.

"Дейността на държавното дружество показва как по "най-безочлив начин" може да се заобикаля законодателството за обществените поръчки. Без да обяви нито една обществена поръчка, държавното дружество "Автомагистрали" е възлагало на десетки фирми изпълнението на редица проекти", коментира Свиленски. 

От БСП предлагат и промяна в Закона за обществените поръчки, по-специално чл. 14, в който изрично да се регламентира, че възлагането на дадена обществена поръчка може да става, само тогава, когато съответната фирма има капацитета да извърши 90 на сто от дейността.

"Как работи държавното дружество "Автомагистрали", след като по документи то разполага едва с два верижни багера, един колесен багер, един булдозер, два валяка по 16 тона и два валяка 19 тона, както и 53 леки автомобила, лекотоварни бусове - 27 и два безпилотни дрона за проследяване на качеството на строителството. Най-голямата държавна пътностроителна фирма разполага с девет пътни инженери, 11 геодезисти и един геолог и 20 счетоводители - одитори. Това счетоводна фирма ли е или строителна?", попита Свиленски, който изтъкна, че строителните работници са едва 41 на брой.

"Това са хората, от които България очаква да построят 225 километра магистрала "Хемус", добави депутатът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ