БСП поиска оставките на двама министри

БСП поиска оставките на двама министри

БСП иска оставките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради проблема с чумата по дребните преживни животни. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

Тя посочи, че вече има официална информация от френска лаборатория, че в 3-километровата зона няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума, единствените умрели са убитите животни от правителството "Борисов", коментира Нинова.

Според нея отговорност за това, че животните са били избити без причина трябва да поеме и министър-председателят Бойко Борисов.

Нашият премиер са го галили папи по главата, надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата, коментира Нинова.

За Търговския регистър отговорност пое председателят на Агенцията по вписванията, министър Цецка Цачева си стои, за фалиралата застрахователна компания отговорност пое зам.-председателят на КФН, председателят на комисията си стои, днес министър Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на БАБХ, коментира Нинова.

"Стига вече с тези номера. Горят, горят бушони, но те стигат и до най-главния", заяви тя.

От БСП искат прокуратурата да провери дали има извършени длъжностни престъпления по казуса с чумата и от кого. Нинова обяви, че в следващите дни от левицата ще посетят Ямболско и Странджа, ще се срещнат с хората и ще подпомогнат всички, които искат да подадат искове в български и европейски институции за претърпени щети. Настояваме за лична отговорност, а не режимът "Борисов" да съсипва държавата, а данъкоплатците да им плащат престъпленията, коментира Нинова.

БСП иска институциите да проверят неофициална информация, че с действията по казуса с чумата управляващите са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни, избивайки реални животни. Левицата иска още да се проверят по дати действията на министър Порожанов и дали те всъщност не са били подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет. Кристиан Вигенин допълни, че 20 дни преди да са ясни първите проби за чумата, министърът променя заповед, свързана с диагностика на болестта. БСП иска прокуратурата да направи цялостна проверка на БАБХ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ