БСП с ултиматум към ИТН за подкрепа на проектокабинета

БСП с ултиматум към ИТН за подкрепа на проектокабинета

Все повече намаляват шансовете първият проектокабинет от новото Народно събрание да бъде одобрен при гласуването му тази седмица в парламента. Сериозен ултиматум за евентуална подкрепа поставиха днес от БСП

Ако Петър Илиев не бъде оттеглен като кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи, няма да подкрепим проектокабинета на "Има такъв народ", съобщи лидерът на Левицата Корнелия Никова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група.

"Бихме искали, без това да е натрапчиво и да оказваме натиск, мандатоносителят ИТН да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на външните работи Петър Илиев", посочи Нинова. По думите й, от решението на партията на Трифонов, Националният съвет на БСП ще прецени дали да даде подкрепа за проектокабинета на ИТН в сряда.

Тя припомни, че от БСП винаги са заявявали, че съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя, в случая ИТН. "Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. За нас беше важно да постигнем писмено споразумение и го постигнахме. Но изявлението на Петър Илиев от тази сутрин е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши въпроса окончателно. Днес имахме заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група. Продължаваме да стоим зад 57-те конкретни мерки, повечето от които наши политики, продължаваме да строим за подкрепа за политики. Петър Илиев е консултирал БСП по писането на 2 или 3 конституционни жалби като юрист. Като юрист той има добри качества. Има разлика обаче между това да си добър юрист - и това да си кандидат за вицепремиер", обясни Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза, че партията на Слави Трифонов е извървяла труден път от това да не искат да водят разговори с другите политически сили до изготвянето на писмен документ, с който да се поемат ангажименти за работа по конкретни политики. 

"Този писмен документ е факт. Изпратиха ни го от "Има такъв народ", подписан от тях и чакащ нашия подпис. Изразяваме удовлетвореност от това, че в този документ залегнаха всички предложения, които направихме, включително и с корекциите, които Националният съвет поиска да бъдат нанесени. Всички те са отразени добронамерено от колегите от ИТН", допълни Корнелия Нинова. 

Междувременно в ранния следобед днес започна и заседанието на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ в Народното събрание, по време на което трябва да се вземе решение дали ще подкрепят правителството, предложено от "Има такъв народ".

Малко по-рано днес, от Единната народна партия информираха, че техните депутати, които са част от ПГ ИБГНИ няма да подкрепят така предложения проектокабинет като сред мотивите отново фигурира изявата,  и самата личност на Петър Илиев.

Малко след края на пресконференцията на Нинова, Слави Трифонов отново се активизира във фейсбук и обвини партиите, които използват Петър Илиев като мотив за преосмисляне на позициите си за проектокабинета на ИНТ, че са играчи от статуквото. Ето какво написа той:

"По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, разбрах, че той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал.

Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината.
Е, аз не съм от тези хора."

"Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината.

Запознах се случайно с него, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание. А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен.

Ще кажа нещо и на „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ“, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!"

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ